5 goda skäl att köpa en elmoped

Funderar du på att köpa en elmoped? Marknaden för elmopeder har på senare år exploderat och idag finns det många bra alternativ att välja på för dig som vill köra miljövänlig moppe.

Är du i valet och kvalet och behöver några goda argument för att ta klivet? Här har vi listat våra främsta argument för att äga och köra en elmoped.

1. En elmoped är rolig att köra 

Det tål att sägas först. Mopeder är roliga att köra i allmänhet, men en modern elmoped erbjuder körglädje i synnerhet. Dels är det klart härligare att svischa fram på en moped än att kämpa sig fram på en gammal trög cykel. Dels är det väldigt befriande att slippa leta efter parkering när du väl nått din destination. Det finns oftast plats att parkera en tvåhjuling, annars går det ibland till och med att nyttja cykelparkering. 

2. De är billiga i drift

Jämfört med både bil och bensindrivna mopeder är en elmoped billig i drift. Att ladda ett batteri fullt ut kostar inte ens en krona. Motsvarande tank på en bensindriven moped är mångdubbelt dyrare. Över tid innebär det att elmopeden blir en ganska bra affär. Om du dessutom kan dra ner på bilkörningen eller kan avsluta ditt månadskort på kollektivtrafiken finns det plötsligt flera ganska starka skäl för att skaffa moppe. 

3. Du kan ”tanka” din elmoped var som helst

Eftersom elmopeder kan laddas i ett vanligt eluttag är du inte beroende av att vara i närheten av en bensinstation eller ha någon annan typ av drivmedel tillgängligt. Det räcker med att ha koll på laddaren och befinna dig i närheten av ett fungerande eluttag. Det gör att det för det mesta är både enkelt och praktiskt att använda din moped, och minskar behovet av att ta omvägare eller göra extra resor för att fylla på tanken. Det sparar en hel del tid! 

4. De är smarta

En rolig grej med moderna elmopeder är att de ofta har innovative och smarta funktioner, som exempelvis integrerade spårning som gör att du kan få en notis om någon försöker stjäla din hoj. Och om det redan skett kan du spåra den och på så vis ha bättre chans att få tillbaka den. Det finns även elmopeder med möjlighet att via en app få statistik på din körning, för den som gillar data.

5. Elmopeder är miljövänliga

Ett stort problem med bilar är att de för det mesta är oerhört underutnyttjade. Med det menas att det vanligen är en eller två personer som färdas i bil, fast bilen har plats för kanske fem eller fler. Den “döda vikten” drar en hel del drivmedel och bidrar till utsläpp som inte alltid står i proportion till behovet.

Där är mopeder i allmänhet betydligt bättre ur miljösynpunkt. Det krävs mindre energi för att driva de lättare mopederna, och dessutom är mopeder perfekt dimensionerade för en eller två som åkare. En moped som drivs på el blir dessutom ytterligare klimatsmart i och med att inga fossila bränslen förbrukas. Det går självklart att diskutera varifrån elen kommer, men generellt vågar vi påstå att elmopeder har väldigt låg klimatpåverkan per körd mil.

Några alternativ till elmoped är att prova produkter som elscooters, elcykel eller eldrivna skateboards med Gear drive / växeldrift. Varje produkttyp har sina egna för och nackdelar, men har i någon mån samma fördelar som vi beskrivit i det här inlägget.