Test: Bäst lås för moped och MC 2021

Ett bra lås är a och o för dig som äger eller ska köpa en moped. Det gäller extra mycket för nya och moderna mdeller som kan vara extra stöldbegärliga. Med ett bra lås minskar du risken för att bli av med dina ägodelar, men får också bättre skydd från ditt försäkringsbolag om du ändå skulle råka ut för stöld.

Den generella rekommendationen är att alltid låsa din moped med ett lås som är godkänt enligt klass 3. Det innebär att låset är testat och godkänt för att täckas stöldskyddet på din försäkring. För det krävs också att du försäkrat mopeden med stöldskydd, vanligen en hel- eller halv-försäkring.

Värt att notera är att de flesta mopeder och motorcyklar har ett inbyggt styrlås som låser styret i ett fast läge. Styrlåset är inte stöldklassat och bör alltså ses som en extra åtgärd, aldrig ditt enda lås. För att vara helt säker på att ditt försäkringsbolag godkänner just det lås du väljer kan det vara en god idé att höra av sig till dem för att kontrollera. Väljer du ett lås av klass 3 bör du dock hos de allra flesta försäkringsbolag skyddad.

På marknaden finns låser i olika prisklasser och av olika märken. Vissa märken, exempelvis ABUS, är välkänt svåra att bryta sig igenom och signalerar därför för en potentiell tjuv att det inte är värt att ge sig på din hoj. Samtidigt är det till syvende och sist den faktiska kvaliten på låset som kommer att avgöra hur motståndskraftigt det är om en tjuv faktiskt försöker bryta sig igenom det.

De bästa låsen för MC och moped är av den typ som har en kätting (kedja). Kättingen träs med fördel genom en del av ramen, exempelvis frontgafflarna som hjulet är monterat i. Den bör också träs runt ett fast objekt, exempelvis en stolpe eller ett cykelställ. Undvik att fästa låset genom ett av hjulen eftersom tjuven relativt lätt kan montera av ditt hjul och därefter få med sig resten av mopeden. Det är också bra att tänka på att parkera och låsa din moped på ett ställe som är väl synligt för att ge enepotentiellt tjuv så lite möjlighet att i lugn och ro försöka bryta ditt lås.

Vilket lås är bäst?

Med ovan kriterier i åtanke har vi provat oss fram bland de lås som finns på marknaden. Efter noggrann research har vi vi nu valt ut ett gäng lås för cykel, moped och MC av olika typer och prisnivåer som sticker ut som extra bra.

Premium: ABUS City Chain X-Plus 140cm klass 3 godkänd

Det här låset från ABUS består av en kätting på 140 cm som är lång nog för att bekvämt kunna fästa din moped eller MC i en stolpe. I ändarna av kättingen finns en integrerad låsmekansim som gör det smidigt att låsa din moped även i trånga utrymmen.

Låshuset håller högsta kvalitet och har testats för högsta möjliga motståndskraft mot väder och vind. Känslan är att låset är gediget och kommer att hålla ihop under lång tid. ABUS erbjuder med detta lås en låsgaranti, vilket innebär att du får en ersättning från dem om låset skulle bli forcerat och din moped stulen. Ersättningen är på 1 000 kronor, vilket såklart inte motsvarar kostnaden vid händelse av stöld men ändå ger en stark signal om att ABUS garanterar ett högkvalitativt lås.

Godkänt för mc, moped och cykel.

Tyvärr, inga priser tillgängliga just nu.

Budget: SXP kättinglås 150cm klass 3, ring och skivbromslås

Även detta kättinglås från SXP är ett bra val. Kättingen är grov och gedigen med skyddande textilöverdrag. Kättingen träs genom en ring och fästs ihop med det inkluderade skivbromslåset (som även kan användas på egen hand). Låskolven håller hög kvalitet och skyddar bra mot tjuvar, dessutom godkänd enligt klass 3 vilket gör den godkänd enligt försäkringsbolagens kriterier. 

Kättingen på 150 cm ger gott och väl tillräcklig längd för att kedja fast din moped eller cykel i en lyktstolpe, cykelställ eller något annat fast.

Godkänt för mc, moped och cykel.

Tyvärr, inga priser tillgängliga just nu.

Tidigare testade lås

SXP kätting 150cm

Detta enklare lås med kätting från SXP håller hög kvalitet med en grov och svårgenomtränglig och textilklädd kedja. Det ger ett bra skydd mot tjuvar. Du låser genom att trä in ena änden i låskolven och låser med nyckel. Låskolven är gediget byggd med bra motståndskraft mot väder och vind. Däremot uppnår den inte klass 3 och saknar därmed de kriterier som försäkringsbolagen brukar kräva.

Därför är det här låset framförallt ett bra för dig som bedömer att stöldrisken är låg eller där mopedens värde inte är särskilt högt. Om så är fallet så har du i det här låset ett mycket prisvärt alternativ med hög kvalitet. 

Tyvärr, inga priser tillgängliga just nu.

Vanliga frågor vid köp av lås för moped

 

Måste jag ha ett separat lås till min moped?

De flesta mopeder har ett inbyggt styrlås som låser styret i en fast position. Det är en bra extra säkerhet men inte tillräckligt för att undvika att mopeden stjäls. För att undvika tjuvars intresse är det bra att låsa din moped med ett gediget lås, helst godkänt för klass 3. Då är du även täckt av din försäkring (givet att du har en hel- eller halvförsäkring på mopeden.

Vad bör du tänka på när du ska köpa ett lås till din moped/MC?

Viktigt att tänka på är att låset ska vara av hög kvalitet och klara väder och vind utan att exempelvis rosta. Om du väljer ett lås med kätting är det bra om det är beklätt med tyg för att undvika att skada lacken.

Fundera även på hur stor risken är för stöldförsök. Om du har en ny och dyr moped bör du välja ett lås med klass 3, vilket är lite dyrare men håller högre säkerhetsnivå.

 

Hur kom vi fram till vilka lås vi skulle rekommendera?

Vi har utgått från de största och bästa märkena inom lås för mopeder och motorcyklar. Därefter kompletterade vi med research kring vad kunder och branschpersoner har pekat ut som extra intressanta.

De utvalda låsen har sedan testats för att utvärdera  kvalitet, säkerhet och pris. Utifrån denna utvärdering har vi sedan valt ut våra favoriter som rekommenderas till våra läsare.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Relaterade artiklar: