Bästa cykelvagnen 2021 – skjutsa barnen tryggt och säkert

Inlägget innehåller reklamlänkar.

Att komma ut och cykla med barn är superkul! Men du behöver inte vänta på att barnet ska kunna cykla själv för att kunna göra det. Ett alternativ som gör cyklingen enkel och smidig är att skaffa en cykelvagn. Då kan du skjutsa upp till två barn samtidigt, och får en multifunktionell vagn som passar många behov i småbarnslivet.

Idag är de flesta cykelvagnar säkerhetsgodkända så att du kan känna dig trygg med att skjutsa dina barn i dem. Detta är viktigt, men väljer du en ny modell kan du i stort sett räkna med att säkerhetskraven uppfylls. Alla produkter som nämns i den här artikeln är självklart godkända.

Säkerhet är viktigast, men efter det är komfort och funktion de viktigaste egenskaperna som avgör vilken vagn du bör välja. Cykelvagnen ska helst kunna vikas ihop och förvaras i förråd eller bagageutrymmen utan att man behöver kämpa. Om du vill byta mellan cykelutrustning till promenadhjul ska det gärna kunna göras snabbt och enkelt. Tillverkarna är duktiga på att göra dessa moment smidigare, men varje modell har sina egenheter.

Det kan vara svårt att välja rätt cykelvagn, särskilt eftersom många på ytan kan kännas ganska likartade och svåra att särskilja. Kvaliten är i allmänhet liknande mellan de olika modeller vi testat, men smidigheten och hur enkla de är i vardagen är helt klart olika. Med vårt test hoppas vi därför att vi kan hjälpa föräldrar hitta en cykelvagn som passar bra just för dig.

Vi har testat cykelvagnar i olika prisklasser och den vi tycker håller absolut högst klass är Thule Chariot Cross 2.

I mellanklassen föredrar vi cykelvagnen Hamax Outback. Fantastiskt bra allroundvagn med hög kvalitet till ett rimligt pris.

I budgetklassen vill vi lyfta fram North 13.5 Speeder 2 som erbjuder väldigt mycket cykelvagn till ett riktigt bra pris. Inte lika smidig som de dyrare modellerna, men det vägs till stor del upp av den lägre prislappen.

Premium: Thule Chariot Cross 2

Chariot Cross 2 från Thule är en extra lyxig cykelvagn med riktigt hög komfort för både barn och förälder. Material och vaddering håller högsta kvalitet och de individuellt fällbara ryggstöden är mycket praktiska. Dessutom är ryggstödet låsbart så att du säkert kan cykla med sitsen i viloläge!

Mellan: Hamax Outback

Vår favorit i mellanklassen är Hamax Outback. Smart och praktisk cykelvagn som inte lämnar något att önska. Passar alla och till ett bra pris. Extra plus för den  tydliga och lättanvända funktionen för att byta mellan cykelarm och hjul.

Budget: North 13.5 Speeder 2

Speeder 2 från North 13.5 är en populär och uppskattad cykelvagn till bra pris. Levereras komplett med tillbehör för att användas som joggingvagn. Allt du behöver, utan vidare krusiduller.

Vem behöver en cykelvagn?

Du som tycker om att cykla och kanske till och med brukar cykla till och från jobbet och behöver lämna barn på förskolan är det en bra idé att överväga att köpa en cykelvagn. En cykelvagn kan kopplas på din befintliga cykel och på så vis skjutsa upp till två barn snabbt och enkelt. Om du dessutom kör en elcykel så blir denna del av dagen betydligt enklare.

Många cykelvagnar kan dessutom användas för fler ändamål, till exempel som en vagn för promenader. Om du är aktiv av dig och gillar att springa finns det hos många modeller av cykelvagnar möjlighet att köpa till särskilda jogginganpassade hjul. Då kan du ta med dig barnen ut på löpturen, vilket är roligt både för barn och vuxna!

Hur kom vi fram till vilka cykelvagnar vi skulle testa?

Vi har valt ut cykelvagnar som hör till de mest populära på marknaden just nu. Vi vill bara tipsa om kvalitetstillverkare, och därför har vi även rådfrågat personal hos flera återförsäljare för att veta vilka märken som är värda att titta närmare på. Till slut har vi valt modeller att testa utifrån att de ska representera olika prisklasser, så att du kan göra ett välinformerat val oavsett vilken budget du har. 

Självklart har vi endast med cykelvagnar som är säkerhetsgodkända i vårt test.

Våra favoriter

Premium: Thule Chariot Cross 2

Chariot Cross 2 från Thule är en extra lyxig cykelvagn med riktigt hög komfort för både barn och förälder. 

Välkänt högkvalitativa Thule har med sin Chariot Cross 2 gjort en cykelvagn utöver det vanliga. Som sig bör är cykelvagnen multifunktionell och kan användas både med cykel och med hjul för promenaden. Naturligtvis kan Cross 2 även användas som löparvagn om du köper till joggingkittet för det. Dessutom finns faktiskt ett motsvarande kit för längdskidåkning.

Cross 2 från Thule har utrymme nog för både ett och två barn. Det gillar vi, eftersom det gör att vagnen kan användas i fler sammanhang och över en längre tid. Varje barn får väga upp till 22 kg, och totalt uppges vagnen klara en maxvikt på 45 kg.

Vad gäller säkerhet och komfort imponerar Cross 2 med sin höga nivå. Remmarna som du spänner fast barnen med är lätt att justera i höjd och omfång, och dessutom är det väldigt praktiskt att kunna knäppa fast remmen i fästet en och en. Det underlättar mycket eftersom selremmarna inte behöver paras ihop innan de knäpps i fästet. Själva selen och remmarna är väldigt väl vadderade och kommer garanterat inte skava.

Sitsen är väl tilltagen och stor nog för två barn att sitta bekvämt. Maxlängd för barnen uppges till 111 cm, men i verkligheten finns det lite ytterligare marginal. Ett stort plus är att ryggstöden är individuellt ställbara. Du kan alltså vinkla ner ena eller andra sitsen till viloläge, vilket är kanon i de lägen där bara ett av barnen vill sova. Ryggstödet är låsbart och är därför är det tillåtet att cykla med vagnen även när det är nedfällt i viloläge. Där är Cross 2 relativt ensam och det är enligt oss en funktion som gör den väl värd det lite högre priset.

När du ska byta mellan cykelarm och promenadhjul eller någon annan tillsats gör du det enkelt med det inbyggda snabbfästet. Ett plus är att promenadhjulen fästs i vagnen när de inte används, vilket gör att de alltid är nära till hands när du behöver byta från cykelläge till promenad.

Förvaringen undertill är lite mer begränsat, men räcker i de flesta fall. På ryggstödets baksida finns fickor för förvaring (även inuti själva sittutrymmet). Vi hade gärna sett att det fanns mer utrymme förpackning, men ett plus är att packutrymmet går att fälla upp mot vagnen. Det underlättar väldigt mycket när vagnen ska användas för att springa med.

Med Cross 2 är du redo för alla typer av väder, åtminstone i teorin. Vid regn och kraftig vind finns det ett regnskydd med transparent plastfönster som du fäster över karossen. Det känns lite bökigt och vi hade hellre sett att regnskyddet varit helt integrerat. Dessutom är det inte riktigt heltäckande, så om du vistas länge i regnet kan du behöva skydda den ytterligare. Detta är helt klart ett minus. När det däremot är soligt och härligt har Cross 2 allt du behöver i form av solskydd och insektsnät.

Det är väldigt enkelt att montera ihop cykelvagnen för förvaring eller transport i bil. Du klickar helt enkelt av hjulen och fäller ihop vagnen, så blir den ett mycket kompakt paket. Detta funkar bra och lämnar inget att önska.

Mellan: Hamax Outback

Smart och praktisk cykelvagn som inte lämnar något att önska. Passar alla!

Hamax Outback är en cykelvagn med mycket flexibilitet och funktioner som passar aktiva familjer. Du kan snabbt och enkelt justera vagnen och växla mellan koppling till cykel eller koppla på ett promenadhjul och använda den som barnvagn när du är ute och går. Du som gillar att gå ut och springa kan köpa till ett hjul anpassat för löprundan.

Outback har utrymme för två barn, men kan lika gärna användas med ett barn. Det är kanon och gör att den kan användas över en längre tid och i olika familjekonstellationer. Maxvikten som anges är 22 kg per barn och totalt upp till 40 kg.

För barnet som sitter i vagnen ger Hamax Outback både komfort och säkerhet. Om vi börjar med säkerhetsdelen så kan det nämnas att barnen enkelt säkras i vagnen med fempunktsbälte. Även med två barn blir finns det gott om plats att sitta säkert och bekvämt bredvid varandra. Sittplatserna är vadderade och sköna för barnen att vila i. Dessutom är ryggstöd och benutrymme väl tilltagna, så att även längre barn får plats. Hamax uppger en maxlängd på barnen på upp till 117 cm, men det finns ytterligare lite marginal utöver det. Det går även att anpassa fjädringen via ena bakhjulet, så att du kan ställa in vagnen så den passar underlaget och hur tungt du packat vagnen.

Där vi tycker att Hamax Outback sticker ut som mest är med sin praktiska och smarta design och funktion. Det är till exempel otroligt smidigt att byta mellan cykelarm och promenad eller jogginghjul, tack vare det inbyggda snabbfästet. Du klickar helt enkelt på och av cykelarmen med ett knapptryck. Ett färgfält i anslutning till fästet visar dig på ett tydligt sätt om du anslutit cykelarmen på rätt sätt, då fältet är grönt. Om fästet sitter fel visar den rött. Tydligt och enkelt.

Snabbt dessutom, när du väl bytt mellan cykelarm och promenadhjul ett par gånger kan göra det på mindre än en minut. Det du inte använder kan du förvara i vagnens egna utrymme för packning. I förvaringsutrymmet får du plats med en hel del. Räkna med att kunna få med ett par strandväskor med grejer, och det finns dessutom flera fack för att hålla koll på de viktigaste sakerna.

Hamax Outback är även väl anpassad för alla sorters väder. När det blåser eller regnar kan du fälla ner ett skydd med fönster i transparent plast, så att barnen ändå kan se ut och du se in. När solen är framme finns det ett solskydd att dra ner för att ge skugga, och det finns även ett insektsskydd. Det är skönt att känna att det går att anpassa vagnen vid oväntade väderomslag, här saknar vi inget.

En egenskap som småbarnföräldrar värderar högt är enkel hantering vid förvaring och transport. Här kan vi glatt konstatera att Outback levererar. Det är lätt att fälla ihop vagnen som då blir till ett platt paket och med enkelhet kan stuvas in i bilens bagageutrymme.

Budget: North 13.5 Speeder 2

En populär cykelvagn i budgetsegmentet är denna Speeder 2 från North 13.5. Detta är ett utmärkt val för den aktiva familjen eftersom det medföljer allt som behövs för att använda vagnen till cykling, promenad eller med ut på löprundan.

Utrymme finns tillräckligt för ett eller två barn. Det är kanon och ger den flexibilitet vi önskar. Den klarar av en total maxvikt på 40 kg, men någon individuell maxvikt per barn är inte angiven. Vi skulle uppskatta att ca 20-22 kg är det maximala per barn.

Speeder 2 är definitivt rymlig nog för två barn, som sitter fast med var sin sele. Det går att knäppa i selen i respektive spänna en sida i taget, vilket gör det lättare att göra även i stressade situationer. Selen är även ställbar i höjd. Komfortnivån höjs av att selarna är mjukt vadderade, men vi upplevere att själva sitsen är lite hårdare än hos cykelvagnar i högre prisklass.

Maxlängden för sittande barn uppges vara 116 cm, men i våra tester har vi sett att benutrymmet är lite begränsat. Barn över 100 cm kan behöva böja på benen för att få plats, vilket oftast är okej men helt klart gör det mindre bekvämt.

En punkt där denna vagn skiljer sig marknat från dyrare vagnar är i momentet där den ska kopplas på cykeln. För att koppla ihop vagn och cykel behöver du installera ett litet fäste i cykeln, där du sedan fäster vagnen med en sprint. Det funkar visserligen bra men är betydligt krångligare än de snabbkopplingar som finns på en del cykelvagnar. När du ska byta till promenadhjul eller jogginghjul behöver du göra det genom att lossa en skruv. Detta moment är lite pilligt och blir enklast gjort genom att vända vagnen på högkant. Om du gör detta ofta blir det snabbt ett irritationsmoment och det är lätt att dra sig från att byta.

Baktill finns en stor förvaringsficka som rymmer dina saker. Dessutom finns två yttre fickor som rymmer ytterligare lite till. Totalt sett får du gott om utrymme för packning och förvaring, men öppningen till den stora fickan är lite för smal för vårt tycke. Om du packar vagnen med exempelvis en badväska och ett större badlakan kan du räkna med att vagnen blir full.

Det finns bra med öppningsbara fönster och tittluckor på cykelvagnen. I taket finns ett fönster med genomskinlig plast, vilket gör att du lätt ser barnet även vid promenad eller på joggingturen. Framtill finns en lucka som öppnas och stängs med dragkedja. Den är i två lager, så du kan använda den med heltäckande plastöverdrag, endast ett insektsnät eller helt öppet. Här tycker vi att Speeder 2 har allt vi önskar.

Hopfällning är lite krångligare än på de dyrare modeller. Själva hopvikningen görs lätt genom att dra i ett par ringar vid förvaringskorgen och sedan fälla fram det stora handtaget. När du väl vikt ihop den är den fortfarande stor och framförallt lång. Du kommer med all sannolikhet behöva montera bort bakhjulen för att få plats med den i ett bagageutrymme, och kanske till och med även det främre hjulet om du använder det. Även då är vagnen fortsatt stor (90 cm lång, 70cm bred och 35 cm hög), så det krävs att du har ett hyggligt stort utrymme i bilen.

Bra att tänka på innan du köper en cykelvagn

Det absolut viktigaste att tänka på innan du köper en cykelvagn är att den har rätt säkerhetsgodkännande. Då vet du att du kan lita på att vagnen är byggd för att hålla en hög nivå av säkerhet, och att ditt barn sitter tryggt under hela färden. Alla vagnar i vårt test har blivit godkända och anses säkra för dig och ditt barn.

Du bör också fundera på hur du vill använda cykelvagnen. De dyrare vagnarna har smarta och smidiga funktioner för att snabbt kunna koppla på och av hjul för olika typer av användning. De är också för det mesta de enklaste att fälla ihop och förvara. Om du främst kommer använda din vagn med cykel och utan att transportera den i bil kan du kanske välja en enklare modell.

En annan sak som kan ha stor påverkan är faktiskt hur pass tung själva vagnen är. De flesta cykelvagnar tillåter en maxlast på ca 40 kg, men väger i sig självt lite ytterligare. Det gör att det med vissa vagnar och med två barn i vagnen kan bli riktigt tungt. Om du cyklar med elcykel får du bra hjälp med den extra vikten, men annars kan det vara värt att överväga att köpa en vagn som väger lite mindre.