Test: Bäst hjälm för moped och MC 2021

Bästa mopedhjälmarna just nu

Du som kör en moped klass I eller motorcykel är enligt lag skyldig att bära hjälm anpassad för moped eller motorcykel. Det räcker alltså inte med exempelvis en vanlig cykelhjälm. Men alternativen bland hjälmar för moped och motorcykel är många och det är inte helt lätt att hitta rätt.

Dels ska hjälmen såklart vara säker och kunna skydda dig bra om olyckan är framme. Det är viktigt att hjälmen är byggd så att ditt huvud är väl skyddat och att du undviker skador i så hög grad som möjligt, om du råkar ut för något.

Samtidigt behöver hjälmen vara skön att ha på sig. Det innebär att den bör ha en form som passar huvudet och helst med ett innanmäte som anpassar sig efter ditt huvud. Mjuka och sköna material är viktigt för att du ska känna dig bekväm och för en korrekt passform. Här spelar självklart också storleken roll och det är viktigt att välja en hjälm med rätt storlek för ditt huvud. 

Det finns olika typer av hjälmar som är mer eller mindre omslutande. De mest öppna hjälmarna omsluter huvudet och kan vara med eller utan visir. Det finns även så kallade integralhjälmar som omsluter huvudet och dessutom har ett skydd som går ner mot hakan, vilket alltså gör att hjälmen blir mer omslutande. Detta är dels en smaksak men har också viss påverkan på hur mycket värme som hålls inne av hjälmen, där en integralhjälm upplevs mindre kall under när temperaturen sjunker. 

Det är såklart även trevligt om hjälmen är snygg i sin design. De flesta hjälmarna är relativt avskalade i sitt utseende, vilket passar de flesta. Det finns även en del modeller med lite retrokänsla som kan vara kul och snyggt för den som vill ha något mer speciellt.

Vilken hjälm är bäst?

Med ovan kriterier i åtanke har vi provat oss fram bland de hjälmar som finns på marknaden. Efter noggrann research har vi vi nu valt ut ett gäng hjälmar av olika typer och prisnivåer som sticker ut som extra bra.

Premium: CGM Osaka

Den här smarta hjälmen erbjuder det bästa av båda världar. Hjälmen är bestyckad med nedfällbart solvisir men har även ett öppningsbart hakparti (”bogvisir”). Du kan alltså enkelt fälla upp hakpartiet för att göra hjälmen lättare att komma i och ur eller för att underlätta att ta på dig glasögon eller kunna äta eller dricka med hjälmen på. 

Utöver dess smarta funktioner är hjälmen snygg och har ett skönt foder med anti-allergiska och anti-bakteriella egenskaper för ökad komfort. 

Mellan: MASU M586

Även denna smarta och snygga modell från Masu är ett bra val. Den öppna modellen gör att hjälmen är lätt att ta på och av, även om du bär glasögon eller solglasögon. Hjälmen har ett heltäckande och nedfällbart visir som skyddar bra mot vind, regn och snö. Om solen tittar fram finns ett inre solvisir som kan fällas ner för att undvika att du bländas.

Tyvärr, inga priser tillgängliga just nu.

Budget: CGM Florida

En enklare men fortfarande väldigt kvalitativ modell hittar du i den här hjälmen från CGM.  Hjälmen har ett enkelt visir som kan fällas ned för att täcka ansiktet. Insidan är klädd med ett högkvalitativt foder som gr värme och ökad komfort. Det är behandlat för att ge anti-allergiska och anti-bakteriella egenskaper och är dessutom avtagbart för att enkelt kunna tvättas.

Vanliga frågor vid köp av hjälm för moped

 

Måste jag använda hjälm när jag åker moped?

Enligt lagen är du skyldig att bära en hjälm avsedd för moped och motorcykel om du kör en moped klass I (EU-moped). För mopeder av klass II som går i maxfart 25 km/timmen är det okej att bära en vanlig cykelhjälm

Vad bör du tänka på när du ska köpa en hjälm för moped/MC?

Det viktigaste  är att välja en hjälm som har rätt storlek. EN hjälm som är för liten eller för stor är inte säker och troligen även ganska obekväm. Du bör även fundera över vilka önskemål du har på design och funktion – vill du till exempel ha en hjäm med eller utan integrerat hakparti? Utifrån detta kan du sedan välja en hjälm som passar dina önskemål, smak och budget.

Hur mycket bör jag räkna med att en hjälm kostar?

Hjälmar med god kvalitet och säker konstruktion för vanlig körning kostar från cirka 800 kronor och uppåt. Enligt vår uppfattning får du bra värde för pengarna upp till cirka 1 500-2 000 kronor, där det högre priset ofta kan motiveras med bättre material och mer innovativa och smarta konstruktioner.

 

Hur kom vi fram till vilka hjälmar vi skulle testa?

Vi har utgått från de största och bästa märkena inom hjälmar för mopeder och motorcyklar. Därefter kompletterade vi med research kring vad kunder och branschpersoner har pekat ut som extra intressanta.

De utvalda hjälmarna har sedan testats för att utvärera  design, komfort och kvalitet. Utifrån denna utvärdering har vi sedan valt ut våra favoriter som rekommenderas till våra läsare.