Köpguide för elcykel 2021
Allt du behöver veta om du går i tankar att köpa en elcykel.
Vi listar även våra bästa köptips och rekommendationer för elcyklar, baserade på egna test.

Crescent Elina
Klassiska Crescent gör en fantastiskt pålitlig, snygg och högkvalitativ elcykel. Detta är en elcykel du kommer kunna leva med och slita på under lång, lång tid. Sju växlar och mycket god möjlighet att finjustera hur mycket hjälp du vill ha från elmotorn. Med Crescent Elina medföljer en cykelkorg som sitter framtill.

Lifebike Classic + G7 Blå
Storsäljaren från Lifevike är en elcykel av traditionell sort där bekvämlighet hålls fram som det viktigaste. Effektiva bromsar och stark motor möjliggör säker körning med riktigt hög komfort. Byggkvalitén är även den väldigt bra med materialval som andas kvalitet och kommer att hålla under lång tid. En laddning ger cirka 40-70 kilometer körning.


Crescent Elder
Klassiska Crescent gör en fantastiskt pålitlig, snygg och högkvalitativ elcykel. Vi har testat den och är starkt positiva (här kan du läsa vårt test). Rekommenderas varmt till dig som vill ha en bra kvalitet till ett vettigt pris.

Stålhästen E-hybrid
Stålhästen har länge varit kända för sina prisvärda och snygga cyklar. Med sin nya serie elcyklar erbjuder de ett konkurrenskraftigt alternativ till andra märken, som vi tycker är riktigt lockande. Enligt oss den mest prisvärda herrcykeln med elmotor just nu.
Varför köpa elcykel?
En elcykel är helt enekelt en vanlig cykel, fast med en eldriven motor monterad. Elcykeln är ett smart och praktiskt mellanting mellan en elmoped och en traditionell cykel. Du får bekvämligheten i en moped men behåller det smidiga i en cykel. Jämför du med att köra bil är det något helt annat, den frihetskänsla du får när du ledigt susar fram med bra fart ger en oerhört frihetskänsla. Trafikkaos och köer kan du glömma.
Elcyklar fungerar på så vis att de känner av när du möter motstånd i ditt cyklande, till exempel i en uppförsbacke. Motorn kopplas då på och hjälper dig hålla god fart utan att du behöver trampa på hårdare. Motvind och uppförsbackar blir därmed inga problem, de upplevs i stort sett som att cykla på en helt plan yta.
Extra motion med din elcykel
Många hävdar att elcykeln inte ger samma vardagsmotion som en vanlig cykel. Det är till viss del sant – att stå på i uppförsbackar är helt klart ganska bra träning. Samtidigt ska det inte tolkas som att elcykeln gör hela jobbet. Faktum är att även med en elcykel får du riktigt bra vardagsmotion, och för de flesta funkar det bra att t.e.x jobbpendla året om med en elcykel. Totalt sett ger det en hel del mer träning än om du behövt ställa undan cykeln under stora delar av året.
När du väl skaffat en elcykel kommer du märka att sträckor som tidigare kändes för långa eller jobbiga blir lekande lätta att cykla. Chansen är god att du får allt större lust att ge dig ut på en cykeltur, därför är en elcykel ett utmärkt sätt för dig som vill få mer vardagsmotion att komma igång.
Bra att tänka på för dig som vill köpa elcykel
Att köpa en elcykel är på många sätt precis som att köpa en icke-elektrisk cykel. Det finns bättre och sämre märken med olika kvalitet, komfort och design. Du bör välja en storlek som passar din längd, annars kan det lätt bli obekvämt att cykla på den. Men det finns även ett par saker som du specifikt bör tänka på när du ska köpa en elcykel:
- Batteriets räckvidd. En elcykel är för det mesta riktigt skön att cykla på, och du kan lätt ta dig långa sträckor utan att bli alltför uttröttad. Skulle batteriet ta slut under färden kommer du däremot märka att en elcykel utan el är riktigt tung att köra. Tänk därför på att välja en modell som har ett batteri som ger dig tillräcklig räckvidd för dina behov. Idag kan du räkna med cirka 70 km på en full laddning, som någon sorts standard.
- Batteriets placering. Batteriet placeras lite olika på elcyklar av olika modell. Vanligast är att batteriet sitter antingen i ramen mellan benen, alternativt baktill ihop med pakethållare. Här finns inget givet rätt och fel, men det har viss påverkan på var cykelns tyngdpunkt ligger. I förlängningen påverkar detta hur en elcykel känns när du cyklar på den, så det kan vara en god idé att prova innan du köper om du är osäker.
- Motorns placering. Elcyklar kan ha motorn placerad vid framhjulet, bakhjulet eller på mitten vid tramporna. De billigaste elcyklarna brukar ha motorn monterad framtill, vilket ger bra kraft men sämre manövrering. Den bästa cykelkänslan anser vi att du får med en mittmonterad motor, men bakmonterad går också bra.
Populära cykelmärken
Det finns ett gäng olika märken som säljer elcyklar för den svenska marknaden. Nedan ser du ett axplock av de tillverkare vi gillar och som vi rekommenderar lite extra.



Olika typer av elcyklar
Förutom helt vanliga cyklar som drivs av elmotor finns det även andra typer av elcyklar som kan vara intressanta att kika närmare på.

Ellådcykel
Med en lådcykel är det lätt att ta med sig mycket packning, samtidigt som du kan skjutsa flera barn åt gången. Du som gillar att göra cykelutflykter och vill kunna ta med de små utan att det blir jobbigt – spana in en eldriven elcykel. Elmotorn hjälper till att göra cyklingen lätt, även med tung packning.

Hopfällbar elcykel
En hopfällbar elcykel är perfekt för pendlaren som vill kunna ta med sig cykeln in i tåget, hemmet eller på arbetsplatsen. Det är enkelt att vika ihop cykeln och ta med sig den i bilen, vilket många gånger är svårt med en vanlig cykel. Väldigt praktisk för den som åker lite kortare distanser.

Hjälm – skydda huvudet när du cyklar
Att ge sig ut på cykeltur är fantastiskt. Det är så skönt och praktiskt att lätt kunna ta sig fram och slippa fastna i bilköer, behöva tanka eller leta efter parkering. En förusättning för att kunna ta sig fram med säkerhet är att du bär hjälm. För vuxna cyklister är det visserligen inte lagkrav på att bära hjälm, men det kan rädda ditt liv. Du bör bära cykelhjälm varje gång du cyklar eller åker elscooter.

Cykelvagn – skjutsa barnen tryggt och säkert
Har du barn och gillar att cykla? Med en cykelvagn blir vardagen enklare och cyklingen mer bekväm för dig och de små. Med en cykelvagn kan du skjutsa ett eller två barn samtidigt som du får plats med packning. Perfekt till utflykten eller turen till och från förskolan. De flesta cykelvagnar har dessutom dubbel funktion och kan användas som promenadvagn eller följa med på löpturen.

Cykelpump – aldrig mer cykla med luftfattiga däck
Varje cykelägare märker så småningom att luften i däcken börjar försvinna och behöver då en cykelpump för att få tillbaka trycket i hjulen. Ibland finns det möjlighet att snylta på offentliga cykelventiler utplacerade i stan eller hos cykelhandlare. Vi föredrar dock att ta saken i egna händer och då behöver vi ha en vettig cykelpump som löser problemet åt oss.
Hur gammal behöver jag vara för att köra elcykel?
Det finns ingen åldersgräns på elcykel, samma regler som för vanlig cykel gäller. Generellt kan man säga att det viktigaste är att den som cyklar är stor nog för att sitta bekvämt på cykeln.
Får man skjutsa på en elcykel?
Endast om cykeln är byggd för det, men det är ovanligt. Det går dock bra att skjutsa barn om du kompletterar din elcykel med en för barn avsedd stol. Då gäller att:
1. Du får skjutsa ett barn under tio år, om du som styr cykeln har fyllt femton år, eller
2. Två barn under sex år, om du som styr fordonet har fyllt arton år.
Behöver jag betala några extra avgifter för en elcykel?
Elcykel räknas som vanlig cykel och behöver alltså inte registreras. Därför tillkommer inga driftskostnader som registreringsavgift eller skatt.
Hur mycket kostar det att köra en mil med en elcykel?
Med en elcykel behöver du inte betala några särskilda avgifter eller försäkringar, det enda som kostar pengar är själva drivmedlet (dvs kostnad för el att ladda batteriet med). Kostnaden för att ladda ett batteri tillräckligt för att köra en mil är ungefär 25 öre.
Vilken storlek på ramen ska jag välja?
De rekommenderade måtten kan variera mellan olika cykeltillverkare. Som tumregel gäller följande:
150-160 cm = 48-53 cm
165-180 cm = 50-55 cm
170-180 cm = 53-57 cm
185-195 cm = 58-61 cm
190-200cm = 61 cm
Bästa lådcykeln: Roligt och praktiskt alternativ till bil
Ett populärt alternativ till bil och kollektivtrafik är att skaffa en lådcykel som drivs på el. Fler och fler väljer att skaffa sig en lådcykel, som ger samma flexibilitet som en cykel men med möjligheten att transportera barn och packning som en bil. Kan det vara...
Test: Crescent Elder elcykel (2021)
Anrika och älskade svenska varumärket Crescent har i sin Elder tagit fram en elcykel för herrar som verkligen imponerar. Vi har testat modellen och är väldigt förtjusta. För dig som vill ta klivet till elcykel och helst vill ha något riktigt bra från ett varumärke du...
Hopfällbar elcykel – den ultimata köpguiden
Efter noggrann genomgång av de alternativ som finns på marknaden kommer vi fram till att den bästa hopfällbara elcykeln är Lifebike C-PACT G7, som med sin bakmonterade motor ger den absolut bästa körkänslan. Fortsätt läsa vidare för mer information om vad du behöver...