Köpguide för elcykel 2020

På den här sidan har vi samlat allt du behöver veta om du går i tankar att köpa en elcykel. Vi listar även våra bästa köptips och rekommendationer för elcyklar, baserade på de test vi gjort.

Bäst just nu – elcykel dam

Våra favoriter på elcykelmarkanden just nu, med alla kriterier sammanvägda.

Lifebike Classic + G7 Blå

Storsäljaren från Lifevike är en elcykel av traditionell sort där bekvämlighet hålls fram som det viktigaste. Effektiva bromsar och stark motor möjliggör säker körning med riktigt hög komfort. Byggkvalitén är även den väldigt bra med materialval som andas kvalitet och kommer att hålla under lång tid. En laddning ger cirka 40-70 kilometer körning.

Occano E Bike Commute 7

Prisvärd elcykel med hög kvalitet. Ger assistans upp till 25 km/h med hög komfort tack vare den mittmonterade motorn. Tillverkad i högkvalitativa material med god slitstyrka vilket talar för att denna cykel från Occonamo blir en pålitlig kompanjon i många mil. 9-växlad, vilket ger stora möjligheter att justera körningen. Klarar cirka 50-80 km på en laddning. 

Bäst just nu – elcykel herr

Våra favoriter på elcykelmarkanden just nu, med alla kriterier sammanvägda.

Crescent Elder

Klassiska Crescent gör en fantastiskt pålitlig, snygg och högkvalitativ elcykel. Vi har testat den och är starkt positiva (här kan du läsa vårt test). Rekommenderas varmt till dig som vill ha en bra kvalitet till ett vettigt pris.

Varför köpa elcykel?

En elcykel är helt enekelt en vanlig cykel, fast med en eldriven motor monterad. Elcykeln är ett smart och praktiskt mellanting mellan en elmoped och en traditionell cykel. Du får bekvämligheten i en moped men behåller det smidiga i en cykel. Jämför du med att köra bil är det något helt annat, den frihetskänsla du får när du ledigt susar fram med bra fart ger en oerhört frihetskänsla. Trafikkaos och köer kan du glömma.

Elcyklar fungerar på så vis att de känner av när du möter motstånd i ditt cyklande, till exempel i en uppförsbacke. Motorn kopplas då på och hjälper dig hålla god fart utan att du behöver trampa på hårdare. Motvind och uppförsbackar blir därmed inga problem, de upplevs i stort sett som att cykla på en helt plan yta. 

Extra motion med din elcykel

Många hävdar att elcykeln inte ger samma vardagsmotion som en vanlig cykel. Det är till viss del sant – att stå på i uppförsbackar är helt klart ganska bra träning. Samtidigt ska det inte tolkas som att elcykeln gör hela jobbet. Faktum är att även med en elcykel får du riktigt bra vardagsmotion, och för de flesta funkar det bra att t.e.x jobbpendla året om med en elcykel. Totalt sett ger det en hel del mer träning än om du behövt ställa undan cykeln under stora delar av året.

När du väl skaffat en elcykel kommer du märka att sträckor som tidigare kändes för långa eller jobbiga blir lekande lätta att cykla. Chansen är god att du får allt större lust att ge dig ut på en cykeltur, därför är en elcykel ett utmärkt sätt för dig som vill få mer vardagsmotion att komma igång.

Populära cykelmärken 

Det finns ett gäng olika märken som säljer elcyklar för den svenska marknaden. Nedan ser du ett axplock av de tillverkare vi gillar och som vi rekommenderar lite extra.

Hjälm – skydda huvudet när du cyklar

Att ge sig ut på cykeltur är fantastiskt. Det är så skönt och praktiskt att lätt kunna ta sig fram och slippa fastna i bilköer, behöva tanka eller leta efter parkering. En förusättning för att kunna ta sig fram med säkerhet är att du bär hjälm. För vuxna cyklister är det visserligen inte lagkrav på att bära hjälm, men det kan rädda ditt liv. Du bör bära cykelhjälm varje gång du cyklar eller åker elscooter. Här kan du läsa vårt test av hjälmar för moped och MC.

Cykelpump – aldrig mer cykla med luftfattiga däck

Varje cykelägare märker så småningom att luften i däcken börjar försvinna och behöver då en cykelpump för att få tillbaka trycket i hjulen. Ibland finns det möjlighet att snylta på offentliga cykelventiler utplacerade i stan eller hos cykelhandlare. Vi föredrar dock att ta saken i egna händer och då behöver vi ha en vettig cykelpump som löser problemet åt oss.  Här kan du läsa vårt test av lås för moped och MC.

Relaterade artiklar

Nya elcyklar från Ecoride 2020

Nya elcyklar från Ecoride 2020

Årets nyheter från svenska Ecoride introducerar flera elcyklar som ser ut att kunna bli storsäljare under det kommande året. Nyheterna inkluderar förbättrade motorer, skönare komfort, förlängd räckvidd samt en helt ny modell med låda, perfekt för att skjutsa barnen...

läs mer
Test: Crescent Elder elcykel (2019)

Test: Crescent Elder elcykel (2019)

Anrika och älskade svenska varumärket Crescent har i sin Elder tagit fram en elcykel för herrar som verkligen imponerar. Vi har testat modellen och är väldigt förtjusta. För dig som vill ta klivet till elcykel och helst vill ha något riktigt bra från ett varumärke du...

läs mer

Hur gammal behöver jag vara för att köra elcykel?

Det finns ingen åldersgräns på elcykel, samma regler som för vanlig cykel gäller. Generellt kan man säga att det viktigaste är att den som cyklar är stor nog för att sitta bekvämt på cykeln. 

Får man skjutsa på en elcykel?

Endast om cykeln är byggd för det, men det är ovanligt. Det går dock bra att skjutsa barn om du kompletterar din elcykel med en för barn avsedd stol. Då gäller att:

1. Du får skjutsa ett barn under tio år, om du som styr cykeln har fyllt femton år, eller
2. Två barn under sex år, om du som styr fordonet har fyllt arton år.

Behöver jag betala några extra avgifter för en elcykel?

Elcykel räknas som vanlig cykel och behöver alltså inte registreras. Därför tillkommer inga driftskostnader som registreringsavgift eller skatt.