Köpguide: Bästa elmoped 2021

På den här sidan har vi samlat allt du behöver veta om du går i tankar att köpa en elmoped. Vi listar även våra bästa köptips och rekommendationer för elmopeder, baserade på de test vi gjort.

Topplista: Bäst elmoped just nu

Översikt – Bästa elmopederna just nu

NIU MQi+ Sport: kraftfull elmoped med lång räckvidd

MQi+ Sport från NIU är en av de elmopeder som just nu ger mest pang för pengarna. I den här modellen får du en elmoppe som är både kvick, smart och både skön och rolig att köra. Dessutom med ett innovativt batteri som ger fantastisk räckvidd. Totalt kan du räkna med upp till 130 km, vilket är mer än dubbelt så långt som många andra populära modeller.

NIU briljerar med sina tekniska innovationer och flyttar år efter år fram pjäserna för hur elmopeder ska se ut och fungera. Denna modell innehåller de flesta av de senaste innovationerna, kombinerat med hög komfort och ett vettigt pris. Vi anser att NIU MQi+ Sport är den totalt sett bästa elmopeden just nu och lär passa de flesta.

 • Motor 90% 90%
 • Räckvidd 100% 100%
 • Komfort 80% 80%
 • Design 80% 80%
EgenskapNIU MQi+ Sport
Motor1400 - 1800 W
Däck10"
Vikt60 kg
Maxlast160 kg
Räckvidd130 km
NIU NQi Sport

NIU NQi Sport: bra allround-val

NQi Sport från NIU är mycket kraftfull och väl lämpad för dagliga turer även över lite längre sträckor. Den specialbyggda motorn från Bosch växlar med enkelhet upp och ner för att balansera motorkraft och energiförbrukning på en optimal nivå.  

NQi är en av de lite större modellerna från NIU, vilket ger en skjuts till komfortnivån och möjliggör ett par extra finesser. Exempelvis finns det tillräckligt utrymme under sadeln för ett extra batteri, vilket ger potential till att fördubbla räckvidden. När du åker med en passagerare finns det även möjlighet att fälla ut fotstöd, vilket gör mycket för att höja passagerarens komfort.

 • Motor 100% 100%
 • Räckvidd 90% 90%
 • Komfort 90% 90%
 • Design 80% 80%
EgenskapNIU NQi Sport
Motor1800 - 2400 W
Däck12"
Vikt78 kg
Maxlast150 kg
Räckvidd80 km

NIU U-Pro: bästa budget-valet

Lättviktig elmoped från NIU som lätt kan byggas ut för att passa dig. Bra komfort och riktigt hög teknikgrad i ett snyggt och lätt futuristiskt paket. Dessutom hör U-Pro till de billigare modellerna på marknaden, vilket gör den till ett intressant budgetval.

U-Pro är avskalad och enkelt i sin form, vilket är en stor anledning till dess låga vikt. Genom att skala bort onödig massa har NIU kunnat skapa en elmoped där endast det viktiga är kvar. Trots den avskalade formen finns allt som behövs där.

Trots att priset är relatvit lågt är U-Pro ändå bestyckad med modern teknik. Ett bra exempel på det är att elmopeden är uppkopplad och kan nås via en smidig app. Det ger dig möjlighet att få statistik på din körning, kolla hur mycket kraft som finns kvar i batteriet samt upptäcka om något fel har uppstått.

 • Motor 80% 80%
 • Räckvidd 70% 70%
 • Komfort 80% 80%
 • Design 100% 100%
EgenskapNIU U-Pro
Motor800 W
Däck12"
Vikt52 kg
Maxlast95 kg
Räckvidd40 km

Varför skaffa elmoped

En moped är rolig att köra, billig i drift och jämfört med bil är de dessutom riktigt miljövänliga.

En moped bjuder på mycket körglädje och en varm sommardag är det underbart att svischa fram på gatan och känna vinden mot kinderna. Du tar dig snabbt och lätt dig fram på både korta och långa sträckor.

I de flesta fall är det dessutom en bra ekonomisk affär att köra moped. Självklart är det dyrare än att cykla, men jämfört med både kollektivtrafik och egen bil finns det goda skäl att välja mopeden. 

Praktiskt – snabbare än cykel, smidigare än bil

Jag köpte min moped för att enklare kunna ta mig till jobbet. Jag bor i stan och har vanligen inget behov av bil, men både cykel och kollektivtrafik gör resan till jobbet onödigt lång och ansträngande. När jag gick över till moped kunde jag spara många minuter varje dag, samtidigt som jag upplevde att jag fick mer frihet att ta mig runt. Mina kollegor klagar ofta på att det är jobbigt och dyrt att hitta parkering till bilen, men det problemet slipper jag. Dessutom har jag haft minimalt behov av att utföra service på min moped, vilket jag tycker är otroligt skönt och praktiskt. 

Miljövänligt – effektivt sätt att pendla med

Jämfört med bil är en modern moped oerhört miljövänlig. Det krävs otroligt mycket resurser för att bygga och driva en bil, där mopeder i allmänhet är väsentligt mer klimatsmarta och effektiva. Om du dessutom väljer att köra en elmoped, då är det riktigt bra ut miljösynpunkt. 

 

Roligt – körglädje för yngre och äldre

Mopeder är superkul att köra! Det händer att jag rullar in på min gata och får ett infall att ta en extra runda runt kvarteret – bara för att det är kul. Kanske lite nördigt men ändå sant och ett bra skäl att överväga att skaffa en moped själv.

Hur du väljer rätt elmoped för dig

När du ska köpa en elmoped är finns det mycket som är värt att tänka på. Om du frågar oss är det tre frågor som är extra viktiga att ställa sig själv Vi börjar med den första som är att välja mellan moped klass 1 och 2.

Moped klass 1 eller 2

De flesta mopeder kan antingen köpas som klass 1 eller klass 2. Det som skiljer sig rent teknikst mellan en moped klass 1 och 2 är hur mycket kraft som finns i motorn. Mopeder i klass 1 får köras med en maxhastighet på 45 km i timmen. En sån moped får du bara köra på såna vägar där bilar får köra, och du måste ha körkort eller särskilt mopedtillstånd för att få köra den. Du måste även bära en hjälm avsedd för moped eller motorcykel så fort du kör en moped klass 1.

Mopeder i klass 2 har motorer som är begränsade till att köras i max 25 km i timmen. Det betyder att mopeden får köras på cykelvägar, precis som en cykel. Du måste alltid bära hjälm när du kör mopeden, men det räcker med en vanlig cykelhjälm. Och för att få köra mopeden behöver du körkort eller ett godkänt förarbevis för moped klass 2.

Moped klass 1Moped klass 2
Hastighet:Upp till 45 km/timmenUpp till 25 km/timmen
Åldergräns:15 år15 år
Krav på förarbevis:Ja, minst förarbevis med behörighet AMJa, förarbevis eller körkort (om du fyllt 15 efter 30 september 2009)
Får köras på:BilvägBilväg och cykelväg
Hjälmkrav:Ja, hjälm för moped/motorcykelJa, vanlig cykelhjälm
Krav på registrering:Krävs, med giltig registreringsskyltNej, inget krav
Försäkring:Trafikförsäkring krävsTrafikförsäkring krävs

Styrka på motorn

Precis som alla andra motordrivna fordon gör motorn att det är skillnad på moped och moped. En stark motor gör att mopeden känns pigg och rapp, även när du har en passagerare eller mycket packning. En svag motor gör att mopeden känns trög i uppförsbacke, och är över huvud taget inte lika rolig att köra. 

Elmotorns styrka mäts i Watt och man kan säga att ju högre watt-tal desto starkare motor.

Önskad räckvidd

Den sista detaljen som är viktig att fundera på är hur lång räckvidd du behöver. Om du åker långa sträckor varje dag kommer du behöva en elmoped med ett mer kraftfullt batteri. Nästan alla elmopeder har uttagbara batterier, men det är skönt att slippa ladda dem stup i kvarten. Om du åker långt och ofta, se till att välja en elmoped med bra räckvidd.

De mest populära elmopederna just nu

Hjälm – skydda huvudet ifall olyckan är framme

Du som kör en moped klass I eller motorcykel är enligt lag skyldig att bära hjälm anpassad för moped eller motorcykel. Det räcker alltså inte med exempelvis en vanlig cykelhjälm. Men alternativen bland hjälmar för moped och motorcykel är många och det är inte helt lätt att hitta rätt.

Här kan du läsa vårt test av hjälmar för moped och MC.

Mopedlås – håll tjuvarna borta med ett säkert lås

Ett bra lås är a och o för dig som äger eller ska köpa en moped. Det gäller extra mycket för nya och moderna mdeller som kan vara extra stöldbegärliga. Med ett bra lås minskar du risken för att bli av med dina ägodelar, men får också bättre skydd från ditt försäkringsbolag om du ändå skulle råka ut för stöld.

Här kan du läsa vårt test av lås för moped och MC.

Få service på din elmoped

Även moderna elmopeder behöver ibland lite omsorg för att rulla på utan bekymmer. Om du behöver få service på din elmoped kan det vara bra att känna till att det finns verkstäder som kan hjälpa dig över hela Sverige – från Övertårneå till Ystad. 

Hitta ett serviceställe nära dig!

Vanliga frågor

Vad är skillnaden på moped klass I och II?

Moped klass I kallas även för EU-moped. De är konstruerade för att köras i en maximal fart på 45 km/timmen. Mopeder av klass I är registreringspliktiga och måste ha en registreringsskylt. Föraren måste också ha ett giltigt körkort med minst AM-behörighet (har du redan ett körkort för bil är det även giltigt för mopeder av alla typer). Mopeden körs på samma gator som bilarna, och får alltså inte köras på cykelbanor. Du måste bära en moped- eller MC-hjälm när du kör en moped klass II.

Moped klass II är konstruerad för en maximal fart på 25 km/timmen. Dessa behöver ingen registreringsskylt eftersom de inte är registreringspliktiga. För att köra moped klass II krävs ett körkort alternativt ett så kallat förarbevis för moped klass II. Du får köra mopeden på vanliga cykelbanor och det räcker med att bära cykelhjälm för att uppfylla hjälmkravet.

Hur gammal behöver man vara för att köra moped?

För både moped klass I och II gäller en åldersgräns på 15 år.

Hur får jag ett förarbevis/AM-körkort?

Dessa utfärdas av Transportstyrelsen. För att få ett förarbevis eller AM-körkort behöver du vända dig till en körskola. Körskolan erbjuder allt du behöver för att genomgå den utbildning som krävs för att få ditt tillstånd. Det är inte tillåtet att övningsköra med moped privat, endast hos körskola.

Får man skjutsa på mopeden?

På moped klass I får du skjutsa max en passagerare, som då också måste bära hjälm.

På moped klass II får du endast skjutsa barn upp till tio år. Om du fyllt 18 får du skjutsa upp till två barn om båda är under sex år. Passagerarna måste bära hjälm.

Vad innebär det att trimma en moped? Är det tillåtet?

Att trimma en moped innebär att modifiera den så att den kan framföras i högre hastighet än vad som avsetts. Det är generellt sett emot lagen att köra en moped som trimmats. Vi avråder starkt från att trimma din moped eller över huvud taget köra en moped som trimmats.

Hur långt kan jag köra med en elmoped?

Räckvidden du kan förvänta dig från en elmoped varierar från modell till modell, bland annat beroende på hur batteriet är gjort och hur effektiv motorn är. Dagens modeller ger normalt en räckvidd på som minst 40 km per laddning, upp till kring 150 – 200 km som högst.

Hur många hjul får en moped maximalt ha?

En moped får ha två, tre eller fyra hjul. Fyrhjuliga mopeder kallas mopedbil (även kallad epa-traktor).