Köpguide för elmoped 2020

På den här sidan har vi samlat allt du behöver veta om du går i tankar att köpa en elmoped. Vi listar även våra bästa köptips och rekommendationer för elmopeder, baserade på de test vi gjort.

Bäst i test – elmoped klass 1

Våra favoriter på elmopedsmarkanden just nu, med alla kriterier sammanvägda.

NIU N-Pro klass 1

Fantastisk elmoped från NIU. Enormt kraftfull och med imponerande räckvidd tack vare batteriteknik i absoliuta framkant. Bäst just nu!

Läs vårt test här

NIU M+ Sport klass 1

Kraftfull elmoped från kinesiska NIU. Kvick, smart och både skön och rolig att köra. Dessutom med ett innovativt batteri som ger fantastisk räckvidd.

Läs vårt test här

Vässla 2 klass 1

Snygg och lättillgänglig elmoped från svenska Vässla. Riktigt hög komfort och stark motor till ett bra pris, paketerad i en läcker design.

Läs vårt test här

Varför köpa elmoped?

En moped är rolig att köra, billig i drift och jämfört med bil är de dessutom riktigt miljövänliga.

En moped bjuder på mycket körglädje och en varm sommardag är det underbart att svischa fram på gatan och känna vinden mot kinderna. Du tar dig snabbt och lätt dig fram på både korta och långa sträckor.

I de flesta fall är det dessutom en bra ekonomisk affär att köra moped. Självklart är det dyrare än att cykla, men jämfört med både kollektivtrafik och egen bil finns det goda skäl att välja mopeden. 

Praktiskt – snabbare än cykel, smidigare än bil

Jag köpte min moped för att enklare kunna ta mig till jobbet. Jag bor i stan och har vanligen inget behov av bil, men både cykel och kollektivtrafik gör resan till jobbet onödigt lång och ansträngande. När jag gick över till moped kunde jag spara många minuter varje dag, samtidigt som jag upplevde att jag fick mer frihet att ta mig runt. Mina kollegor klagar ofta på att det är jobbigt och dyrt att hitta parkering till bilen, men det problemet slipper jag. Dessutom har jag haft minimalt behov av att utföra service på min moped, vilket jag tycker är otroligt skönt och praktiskt.

 

Miljövänligt – effektivt sätt att pendla med

Jämfört med bil är en modern moped oerhört miljövänlig. Det krävs otroligt mycket resurser för att bygga och driva en bil, där mopeder i allmänhet är väsentligt mer klimatsmarta och effektiva. Om du dessutom väljer att köra en elmoped, då är det riktigt bra ut miljösynpunkt. 

 

Roligt – körglädje för yngre och äldre

Mopeder är superkul att köra! Det händer att jag rullar in på min gata och får ett infall att ta en extra runda runt kvarteret – bara för att det är kul. Kanske lite nördigt men ändå sant och ett bra skäl att överväga att skaffa en moped själv.

Elmoped – Lägst pris

Våra favoriter på elmopedsmarkanden just nu, med lägst pris.

NIU U-Pro klass 1

Lättviktig elmoped från NIU som lätt kan byggas ut för att passa dig. Bra komfort och riktigt hög teknikgrad i ett snyggt och lätt futuristiskt paket.

Läs vårt test här

Vässla 2 klass 1

Snygg och lättillgänglig elmoped från svenska Vässla. Riktigt hög komfort och stark motor till ett bra pris, paketerad i en läcker design.

Läs vårt test här

Elmoped – Längst räckvidd

Våra favoriter på elmopedsmarkanden just nu, med den längsta räckvidden.

NIU N-Pro klass 1

Fantastisk elmoped från NIU. Enormt kraftfull och med imponerande räckvidd tack vare batteriteknik i absoliuta framkant. Bäst just nu!

Läs vårt test här

NIU M+ Sport klass 1

Kraftfull elmoped från kinesiska NIU. Kvick, smart och både skön och rolig att köra. Dessutom med ett innovativt batteri som ger fantastisk räckvidd.

Läs vårt test här

Vässla 2 klass 1

Snygg och lättillgänglig elmoped från svenska Vässla. Riktigt hög komfort och stark motor till ett bra pris, paketerad i en läcker design.

Läs vårt test här

Hjälm – skydda huvudet ifall olyckan är framme

Du som kör en moped klass I eller motorcykel är enligt lag skyldig att bära hjälm anpassad för moped eller motorcykel. Det räcker alltså inte med exempelvis en vanlig cykelhjälm. Men alternativen bland hjälmar för moped och motorcykel är många och det är inte helt lätt att hitta rätt.

Här kan du läsa vårt test av hjälmar för moped och MC.

Mopedlås – håll tjuvarna borta med ett säkert lås

Ett bra lås är a och o för dig som äger eller ska köpa en moped. Det gäller extra mycket för nya och moderna mdeller som kan vara extra stöldbegärliga. Med ett bra lås minskar du risken för att bli av med dina ägodelar, men får också bättre skydd från ditt försäkringsbolag om du ändå skulle råka ut för stöld.

Här kan du läsa vårt test av lås för moped och MC.

Få service på din elmoped

Även moderna elmopeder behöver ibland lite omsorg för att rulla på utan bekymmer. Om du behöver få service på din elmoped kan det vara bra att känna till att det finns verkstäder som kan hjälpa dig över hela Sverige – från Övertårneå till Ystad. 

Hitta ett serviceställe nära dig!

Vanliga frågor

Vad är skillnaden på moped klass I och II?

Moped klass I kallas även för EU-moped. De är konstruerade för att köras i en maximal fart på 45 km/timmen. Mopeder av klass I är registreringspliktiga och måste ha en registreringsskylt. Föraren måste också ha ett giltigt körkort med minst AM-behörighet (har du redan ett körkort för bil är det även giltigt för mopeder av alla typer). Mopeden körs på samma gator som bilarna, och får alltså inte köras på cykelbanor. Du måste bära en moped- eller MC-hjälm när du kör en moped klass II.

Moped klass II är konstruerad för en maximal fart på 25 km/timmen. Dessa behöver ingen registreringsskylt eftersom de inte är registreringspliktiga. För att köra moped klass II krävs ett körkort alternativt ett så kallat förarbevis för moped klass II. Du får köra mopeden på vanliga cykelbanor och det räcker med att bära cykelhjälm för att uppfylla hjälmkravet.

 Moped klass 1Moped klass 2
Hastighet: Upp till 45 km/timmen Upp till 25 km/timmen
Åldergräns:15 år15 år
Krav på förarbevis:Ja, minst förarbevis med behörighet AMJa, förarbevis eller körkort (om du fyllt 15 efter 30 september 2009)
Får köras på: BilvägBilväg och cykelväg
Hjälmkrav:Ja, hjälm för moped/motorcykelJa, vanlig cykelhjälm
Krav på registrering:Krävs, med giltig registreringsskyltNej, inget krav
Försäkring:Trafikförsäkring krävsTrafikförsäkring krävs

Hur gammal behöver man vara för att köra moped?

För både moped klass I och II gäller en åldersgräns på 15 år.

Hur får jag ett förarbevis/AM-körkort?

Dessa utfärdas av Transportstyrelsen. För att få ett förarbevis eller AM-körkort behöver du vända dig till en körskola. Körskolan erbjuder allt du behöver för att genomgå den utbildning som krävs för att få ditt tillstånd. Det är inte tillåtet att övningsköra med moped privat, endast hos körskola.

Får man skjutsa på mopeden?

På moped klass I får du skjutsa max en passagerare, som då också måste bära hjälm.

På moped klass II får du endast skjutsa barn upp till tio år. Om du fyllt 18 får du skjutsa upp till två barn om båda är under sex år. Passagerarna måste bära hjälm.

Vad innebär det att trimma en moped? Är det tillåtet?

Att trimma en moped innebär att modifiera den så att den kan framföras i högre hastighet än vad som avsetts. Det är generellt sett emot lagen att köra en moped som trimmats. Vi avråder starkt från att trimma din moped eller över huvud taget köra en moped som trimmats.

Hur långt kan jag köra med en elmoped?

Räckvidden du kan förvänta dig från en elmoped varierar från modell till modell, bland annat beroende på hur batteriet är gjort och hur effektiv motorn är. Dagens modeller ger normalt en räckvidd på som minst 40 km per laddning, upp till kring 150 – 200 km som högst.

Läs vidare om elmopeder