Köpguide: Bästa elscooter 2021

På den här sidan har vi samlat allt du behöver veta om du går i tankar att köpa en elscooter. Vi listar även våra bästa köptips och rekommendationer för elscooters, baserade på de test vi gjort.

Bästa elscooters just nu

Varför köpa elscooter?

En elscooter är enkel att köra och ger många av de fördelar som finns hos en elmoped. Räckvidden är ofta tillräcklig för daglig pendling, vanligen kring 3-4 mil per laddning. En elscooter är dock väsentligt billigare att köpa, vilket gör det intressant för fler. Ytterligare en fördel är att de flesta elscootrar kan vikas ihop när de inte används, vilket gör dem optimala för att följa med till jobbet eller skolan. 

Många har även upptäckt hur roligt och smidigt det är att använda känder som Voi, Lime och Tire. Om du använder dessa mycket blir det snabbt ganska dyrt, så ett mer ekonomiskt alternativ kan vara att investera i en egen elscooter som du kan använda hur mycket du vill.

Bäst just nu – elscooter

Våra favoriter på elscootermarkanden just nu, med alla kriterier sammanvägda.

Ninebot-G30-miniatyr

Bäst: Ninebot by Segway MAX G30

Så här skrev vi i vår recension

”Är Ninebot MAX G30 köpvärd?

Om du läst hela vår recension är nog svaret ganska tydligt redan: japp.

Ni får ursäkta att vi är så kortfattade, men när de positiva sidorna så starkt över de negativa är det lätt att sammanfatta ett omdöme. För att ge lite mer kött på benen vill vi framhäva den gedigna konstruktionen, den starka motorn och den imponerande räckvidden som de främsta skälen till att rekommendera den här elsparkcykeln. Vi tror att det här kommer att sätta en ny standard.”

Fördelar

      Motor på 350W, starkast på marknaden

      Överlägsen räckvidd på upp till 65 km

      Gedigen konstruktion med god stabilitet

      Enkel att använda

Nackdelar

      Tar lång tid att ladda fullt (ca 6 timmar)

 

Bra: XIAOMI Mi Essential

Denna storsäljare från XIAOMI är en elscooter som är genial i sin enkelhet. Med minimalistisk och stilren design är den både snygg och funktionell. Den smarta utformningen gör det lätt att vika ihop och stoppa undan den när den inte används, perfekt för pendlingen till jobbet eller skolan. Kompatibel med mobilen och väldigt enkel att använda. Ger en räckvidd på upp till 20 km.

Fördelar

      Kraftfull motor som klarar även tyngre personer

      Bra räckvidd

      Prisvärd

      Enkel att använda

      Kan kopplas till mobilen

Nackdelar

      Otillräcklig dämpning för riktigt dåliga underlag

      Saknar inbyggd display

      Räckvidden hade kunnat vara längre

Vilka regler gäller för att köra elscooter?

Beroende på hur en elscooter är konstruerad (framförallt beroende på motorstyrka) gäller lite olika regler. Generellt kan sägas att samma regler som för cyklar gäller även för en elscooter, om den har en maxhastighet på 20 km/timmen och en motorstyrka på 250 W eller mindre. Det är upp till dig att kontrollera vilken styrka som fomms i din elscooter.

För starkare elsparkcyklar har regelverket inte riktigt hunnit ikapp och det är oklart hur de ska kategoriseras. Reglerna för moped klass II är inte applicerbara och därför är det i dagsläget otillåtet att köra kraftfulla elscootrar på allmän väg (dvs bara på inhägnat område). I praktiken är många av de elscootrar som säljs idag för kraftfulla för att lagligen få köras på exempelvis en cykelbana, men så vitt vi kan bedöma är det mycket ovanligt att bli stoppad med elscooter. Ansvaret ligger dock hos dig som kör.

Transportstyrelsen sammanfattar i videon de regler som gäller för att köra din eslcooter.

 

Utgångna elscooters

Bra: E-WAY E2 Pro

E2 Pro från E-Way är en välbyggd elsparkcykel med smart form och stabila specs. Denna elscooter är utrustad med en motor på 250 W som ger bra utväxling och känns pigg under körning. E2 Pro kommer visserligen inte upp i mer än 20 km i timmen, men accellererar bra och känns stark även i uppförsbacke. Hastighetsbegränsningen gör även att den kan framföras på allmän väg.

Appen fungerar bra och gör det möjligt att hålla koll på batteristyrka och position på din elscooter. Konstruktionen är även hopvikbar, vilket vi tycker är ett grundkrav på en bra elscoooter. E2 Pro utmärker sig ändå på ett positivt vis och upplevs som välbyggd och slitstark. Räckvidden är även helt okej, på upp till ca 25 km.

Fördelar

      Pigg motor

      Specifikationer anpassade för nuvarande trafikregler

      Enkel att använda

      Bra och enkel app

Nackdelar

      Solida däck ger inte optimal komfort

      Räckvidden hade kunnat vara längre

Vanliga frågor

Hur gammal behöver jag vara för att köra elscooter?

Elscootrar med en maxhastighet på upp till 20 km/timmen betraktas idag som en typ av cykel och har alltså ingen åldersgräns. En elscooter som har högre maxhastighet än 20 km/timmen ligger närmare att klassas som en moped, men regelverket har inte riktigt hunnit ikapp och kunnat ge en exakt definition. Det finns därför ingen åldergräns för denna typ av elscooter just nu.

Förare under 15 år är enligt lag tvungna att bära hjälm.

Var får jag köra min elscooter?

Är elscootern snabbare eller starkare än en cykel men inte uppfyller kraven som ställs på en moped kan den inte klassas som vare sig cykel eller moped. Då får fordonet inte köras på allmän väg utan endast inom ett inhägnat område.

Elscootrar får köras på samma sätt som andra cyklar om den uppfyller kraven för att vara en cykel. Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar. Men på trottoar, gångbana och gågata eller i ett gångfartsområde får du endast köra fordon i högst gångfart. 

Får man skjutsa på en elscooter?

Nej, det är inte tillåtet. 

Behöver jag betala några extra avgifter för en elcykel?

Nej, elscooter beskattas inte och du är inte tvungen att betala någon trafikförsäkring för att få köra den.