Köpguide för elscooter 2020

På den här sidan har vi samlat allt du behöver veta om du går i tankar att köpa en elscooter. Vi listar även våra bästa köptips och rekommendationer för elscooter/elsparkcyklar, baserade på de test vi gjort.

Bäst just nu – elscooter

Våra favoriter på elscootermarkanden just nu, med alla kriterier sammanvägda.

XIAOMI M365 Pro

Pro-modellen av M365 från XIAOMI är en kraftfull och användarvänlig elscooter som klarar det mesta. Designen är snygg och enkel med smart utformning som gör den oerhört lätt att använda. Jämfört med standardmodellen M365 har Pro-modellen en mer kraftfull motor och batteri som erbjuder upp till 45 km räckvidd, dessutom med förbättrad kraft i uppförsbackar.

XIAOMI M365

Denna storsäljare från XIAOMI är en elscooter som är genial i sin enkelhet. Med minimalistisk och stilren design är den både snygg och funktionell. Den smarta utformningen gör det lätt att vika ihop och stoppa undan den när den inte används, perfekt för pendlingen till jobbet eller skolan. Kompatibel med mobilen och väldigt enkel att använda. Ger en räckvidd på upp till 30 km.

Varför köpa elscooter?

En elscooter är enkel att köra och ger många av de fördelar som finns hos en elmoped. Räckvidden är ofta tillräcklig för daglig pendling, vanligen kring 3-4 mil per laddning. En elscooter är dock väsentligt billigare att köpa, vilket gör det intressant för fler. Ytterligare en fördel är att de flesta elscootrar kan vikas ihop när de inte används, vilket gör dem optimala för att följa med till jobbet eller skolan. 

Många har även upptäckt hur roligt och smidigt det är att använda känder som Voi, Lime och Tire. Om du använder dessa mycket blir det snabbt ganska dyrt, så ett mer ekonomiskt alternativ kan vara att investera i en egen elscooter som du kan använda hur mycket du vill.

Vilka regler gäller för att köra elscooter?

Beroende på hur en elscooter är konstruerad (framförallt beroende på motorstyrka) gäller lite olika regler. Generellt kan sägas att samma regler som för cyklar gäller även för en elscooter, om den har en maxhastighet på 20 km/timmen och en motorstyrka på 250 W eller mindre. Det är upp till dig att kontrollera vilken styrka som fomms i din elscooter.

För starkare elsparkcyklar har regelverket inte riktigt hunnit ikapp och det är oklart hur de ska kategoriseras. Reglerna för moped klass II är inte applicerbara och därför är det i dagsläget otillåtet att köra kraftfulla elscootrar på allmän väg (dvs bara på inhägnat område). I praktiken är många av de elscootrar som säljs idag för kraftfulla för att lagligen få köras på exempelvis en cykelbana, men så vitt vi kan bedöma är det mycket ovanligt att bli stoppad med elscooter. Ansvaret ligger dock hos dig som kör.

Transportstyrelsen sammanfattar i videon de regler som gäller för att köra din eslcooter.

Vanliga frågor

Hur gammal behöver jag vara för att köra elscooter?

Elscootrar med en maxhastighet på upp till 20 km/timmen betraktas idag som en typ av cykel och har alltså ingen åldersgräns. En elscooter som har högre maxhastighet än 20 km/timmen ligger närmare att klassas som en moped, men regelverket har inte riktigt hunnit ikapp och kunnat ge en exakt definition. Det finns därför ingen åldergräns för denna typ av elscooter just nu.

Förare under 15 år är enligt lag tvungna att bära hjälm.

Var får jag köra min elscooter?

Är elscootern snabbare eller starkare än en cykel men inte uppfyller kraven som ställs på en moped kan den inte klassas som vare sig cykel eller moped. Då får fordonet inte köras på allmän väg utan endast inom ett inhägnat område.

Elscootrar får köras på samma sätt som andra cyklar om den uppfyller kraven för att vara en cykel. Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar. Men på trottoar, gångbana och gågata eller i ett gångfartsområde får du endast köra fordon i högst gångfart. 

Får man skjutsa på en elscooter?

Nej, det är inte tillåtet. 

Behöver jag betala några extra avgifter för en elcykel?

Nej, elscooter beskattas inte och du är inte tvungen att betala någon trafikförsäkring för att få köra den.