Bästa lådcykeln: Roligt och praktiskt alternativ till bil

Ett populärt alternativ till bil och kollektivtrafik är att skaffa en lådcykel som drivs på el. Fler och fler väljer att skaffa sig en lådcykel, som ger samma flexibilitet som en cykel men med möjligheten att transportera barn och packning som en bil. Kan det vara något för dig?

Vad är en lådcykel?

En lådcykel är kort och gott en cykel med en inbyggd låda kan användas för att lasta på. Det är vanligt att lådan är stor nog att gott och väl kunna rymma ett eller flera barn, husdjur eller en rejäl laddning packning eller matkassar. För att kunna cykla skönt och säkert trots den stora lådan är en lådcykel normalt trehjulig. Lådan sitter vanligen framtill och cykeln har två framhjul och ett bakhjul.

Lådcyklar finns både med och utan elmotor. I takt med att elcyklar blivit mer och mer vanliga har också intresset för eldrivna lådcyklar ökat. Idag är det ett väldigt populärt alternativ till bil som täcker de flesta vardagliga behov, ex storhandling eller hämtning och lämning av barn.

Fördelar och nackdelar med en elektrisk lådcykel

Det finns såklart både för- och nackdelar med lådcyklar. Vi fokuserar främst på lådcyklar med el, och har listat vad vi ser som de främsta egenskaperna du bör ha koll på. Både gott och ont.

Fördel: Miljövänlig vardagsmotion

Likt alla cyklar är även lådcykeln ett miljövänligt och hållbart transportalternativ. Du tar dig runt även längre sträckor och kan frakta det mesta du kan tänkas behöva, utan att förbruka fossila bränslen eller bidra till utsläpp.

Samtidigt erbjuder lådcykeln en extra bonus i form av vardagsmotion. Även med elmotor får du en positiv effekt av att cykla, dessutom är det skönt att njuta av den friska luften. Vi tycker helt enkelt att det många gånger är en härlig stund och föredrar alla dagar att svischa fram på cykelbanana före att sitta och trycka i kollektivtrafik eller bilkö.

Fördel: Goda lastmöjligheter eller utrymme för barn och djur

Kanske den mest uppenbara fördelen med en lådcykel, med eller utan el, är att du har gott om utrymme att lasta på den. Som exempel har du på den mest populära modellen från Cargobike en låda med måtten 91,5 cm (längd), 61,5 cm (bredd) och 49,5 cm (höjd). Detta ger helt klart nog med plats för en rejäl storhandling, en packad picnick och/eller ett barn eller två.

Kolla till exempel den här videon som demonstrerar hur smidig en lådcykel är för storhandlingen av matvaror. 

Fördel: Roliga att köra!

Inte minst är en lådcykel riktigt rolig att köra. Det är något speciellt med känslan av att köra en stadig lådhoj, och med eldrift blir känslan än bättre.Det är svårt att beskriva i text, men måste provas. Vi törs påstå att lådcykeln är en fröjd att åka på, både för den som cyklar och för eventuella passagerare.

Nackdel: Om batteriet tar slut blir det tungt

Allt är dock inte bara bra. En lådcykel är av naturliga skäl betydligt tyngre än en vanlig cykel. Lastar du den tungt krävs det ordentligt med kraft för att kunna cykla utan att köra slut på sig helt och hållet. Så länge elmotorn hjälper till är det inga problem, men med full last och urladdat batteri kan det bli svettigt. Detta löser du genom lite planering, så slipper du råka ut för detta trista läge.

Nackdel: En lådcykel tar mycket plats

Lådcykeln är såklart också rätt stor och behöver mer utrymme för att ta sig fram på gatan. Vid trånga passager kan det ibland kännas svårare att ta sig fram jämfört med en vanlig cykel. De flesta gator och cykelbanor lämnar gott om utrymme även om du skulle möta en annan lådcykel eller barnvagn etc. Därför är det inget vi ser som ett stort problem, men väl värt att tänka på.

Nackdel: Krångligare parkering

En annan konsekvens av lådcykelns form och storlek är att det kan vara lite svårare att få plats i ett vanligt cykelställ. Ett knep är att backa in i stället så att du kan låsa cykeln med bakhjulet. Ändå är det inte alltid så att det finns nog med plats på bredden för att lådan ska få plats. Parkerar du oftast på platser där cykelställen inte är överfulla är detta inget problem. Om du ofta behöver ställa din cykel på hårt belastade platser (ex knytpunkter för kollektivtrafik) så går det ofta att låsa fast sig i en stolpe med hjälp av ett kedjelås.

För vem passar en lådcykel?

En lådcykel passar dig som söker ett alternativ till bil för att transportera dig själv, barn eller djur och kanske ibland även en del tunga saker. Lådcykeln sväljer mycket last men är fortfarande lätt att cykla tack vare eldriften. Det gör att hämtning och lämning av barn samt storhandling går som en dans, samtidigt som du kan få lite extra vardagsmotion och frisk luft. Låter det bra? Då är en lådcykel ett utmärkt val för dig.

Vilken lådcykel är bäst?

Precis som med vanliga cyklar finns det en mängd olika tillverkare av lådcyklar med eldrift.  

Vår favorit: Cargobike Classic Electric

Den elektriska classic-modellen från svenska Cargobike är den modell vi ser som det bästa alternativet på marknaden. Vi är inte ensamma om det, det är faktiskt den mest sålda lådcykeln i Sverige. Faktum är att Cargobike själva säger att över 70% av alla sålda lådcyklar i Sverige är av den här modellen. 

Cargobike Classic Electric är utrustad med en stark motor från Bafang, som hjälper till att jämna ut motståndet när du cyklar. Med sex växlar har du goda möjligheter att själv justera motståndet så att det passar dig. 

Denna lådcykel erbjuder gott om plats med utrymme för upp till fyra barn att sitta (sittbänk finns). En av sittbänkarna fungerar dessutom som praktisk låsbar förvaringslåda. Behöver du plats för att frakta exempelvis matvaror kan sittbänkarna att fälla upp, snabbt och enkelt. Grymt smart och underlättar mycket.

Batteriet möjliggör en körsträcka på upp till ca 35 km med eldrift. Detta kan dock variera, beroende på hur tungt du lastar i lådan. Full uppladdning av det avtagbara batteriet (som sitter vid pakethållaren) tar ca 4 timmar. Det är helt okej, man får räkna med lite kortare räckvidd jämfört med vanliga elcyklar. Om detta är otillräckligt för dig kan du komplettera med ett extra batteri, vilket borde täcka de flestas behov.

När du köper en Cargobike Classic ingår förutom cykeln och förvaringslösningar även ett kapell samt bälten för de som sitter i lådan. Det går också att köpa till (eller tillverka egna) sittkuddar och överdrag för regnskydd. Det rekommenderas om du vill kunna cykla bekvämt i ur och skur.

Tyvärr, inga priser tillgängliga just nu.