
5 steg för att lära ditt barn att cykla
Att kunna cykla är en bra kunskap. Det går i regel snabbare att ta sig fram med cykel, man kan frakta saker på den och dessutom kan man då och då råka ut för att man behöver cykla till jobbet eller till skolan. När barnet är i skolåldern kan det också förekomma en hel del olika cykelutflykter och då är det tänkt att klassen ska cykla tillsammans. Det stärker både sammanhållning och ger barnen bättre balans och kondition.
Riktigt små barn bör inte cykla själva och det kan också vara svårt för dem att hantera en cykel. Det är i regel först när barnet är mellan fem och sex år gammalt som en riktig barncykel är lämplig. Innan dess kan en trehjuling eller balanscykel vara ett bättre val. Med dem kan barnet inte komma upp i lika hög fart och cykeln är inte heller så hög när barnet ramlar. Dock tränar de här cyklarna också balansen och det kan göra det lite lättare att lära barnet cykla längre fram.
Pinepeak barncykel 16 tum

Lär ditt barn att cykla i fem steg
Hur lång tid det tar att lära ett barn cykla varierar. Vissa barn får gå igenom flera storlekar på barncykel innan de till slut lär sig, andra behöver bara bli hjälpta i ett par minuter innan de förstått grejen. Här ger vi dig en lista på fem steg som hjälper dig att lära ditt barn cykla. Ta hjälp av våra tips och ha roligt tillsammans med ditt barn.
Hjälp barnet att välja en cykelhjälm
Det allra första man måste se till är att barnet har en bra cykelhjälm. Det finns till och med en lag som säger att alla barn som är under 15 år gamla ska ha hjälm när de cyklar eller skjutsas på en cykel. Det har helt enkelt med säkerheten att göra. Det finns flera olika cykelhjälmar att välja mellan och det är bra om man som förälder hjälper sitt barn att välja och prova ut en i butiken. Hjälmen ska täcka bakhuvudet, hjässan och pannan. Den ska dessutom sitta stadigt och inte halka ner i pannan på barnet. Hjälmar med ett grönt spänne på hakbandet rekommenderas till barn yngre än sju år. Det löser nämligen ut om barnet fastnar. Trots det bör barnet alltid ta av sig hjälmen när cykeln klivs av.
Som förälder bör man lära barnet hur man tar av och på hjälmen. Se bara till att inte klämma barnets hud under hakan. Det gör ont och barnet kan bli skrämt. Se också till att hakbandet inte är för löst. Det ska gå att få in en tumme mellan bandet och hakan men inte mer.
Hitta en lagom stor cykel
Cykeln ska vara stor nog för barnet. En för liten cykeln gör att barnet slår knäna i styret, och dessutom kan det bli svårt att trampa ordentligt. Om cykeln är för stor blir den svår att cykla på och barnet kan ha svårt att hantera den. När barnet sitter på sadeln ska både fötterna nå marken. Det inger en större säkerhet. Tänk också på att cykeln bör köpas monterad för att ha bäst stabilitet. Cykeln bör också ha fotbroms istället för handbroms. En ringklocka ska också finnas enligt lag. Om barnet inte ska cykla när det är mörkt behöver man inte tänka lika mycket på lysen och reflexer. Till ett mindre barn är inte heller växlar nödvändigt.
Använda stödhjul eller ej?
När barnet ska börja cykla kan det kännas lite ostabilt. Med ett par stödhjul blir cykeln mer stabil men de har också vissa nackdelar. Barnet kan till exempel komma upp i höga hastigheter och tappar det då balansen blir skadorna större. Det kan därför vara bättre att springa med barnet den första tiden och hålla i pakethållaren eller i en längre pinne som fästs i cykeln. När man märker att barnet håller balansen kan man sedan släppa.
Bromsträning
Innan barnet lär sig att få upp för mycket fart är det också viktigt att träna på hur man bromsar. Barnet kan inte alltid stanna genom att köra in i ett staket, eller genom att landa i ett dike. Det kan skapa riktigt farliga situationer om barnet plötsligt svänger in i en bil eller annan cykel för att få stopp på sin egen. Lär därför barnet att använda cykelns fotbroms på ett mjukt och fint sätt innan cykelträningen går vidare. Det är också klokt att träna på att bromsa ner lite hastigare om så skulle behövas när barnet är ute och cyklar.
Öva tillsammans med barnet
Genom att barnet övar på att cykla blir det också bättre, precis som när det gäller annat ger nämligen övning färdighet. Ett litet barn ska inte ge sig ut i trafiken på egen hand. Man räknar med att det är tidigast i tolvårsåldern som ett barn är redo att cykla nära annan trafik. När barnet är mindre bör man som förälder ta promenader med barnet, eller kanske rent av cykla tillsammans med det i parker, skog eller i andra kontrollerade miljöer. Om något händer har du som förälder bara någon sekund på dig att reagera och därför kan det vara klokt att hålla sig till platser där inte så många andra befinner sig.
Även om man inte cyklar i trafiken är det bra att fästa en högre vimpel på barnets cykel. En liten barncykel syns inte så bra men däremot kan vimpeln vara lite mer synlig. När du spenderar tid med ditt barn lär du dig också mer om hur pass väl förberett barnet är för att ge sig ut på tuffare cykelturer. Du vet också vad barnet klarar av och inte. På så sätt kan du se vad ni behöver öva mer på.
Genom att du cyklar tillsammans med barnet kan du också ge det mer självsäkerhet. Barnet behöver beröm och uppmuntran för att vilja fortsätta cykla. Ju mer tid barnet spenderar på barncykeln, desto mer förberett blir det inför framtiden när det är dags att ge sig ut och cykla tillsammans med andra eller på helt egen hand.
Vad behöver du när du ska lära ditt barn att cykla
Det finns vissa produkter du lär behöva när du och ditt barn ska ut och cykla för första gången. Nedan hittar du våra tips på typiska produkter som är bra att ha.
Barncykel från Pinepeak

Cykelhjälm för barn: Tilda’s Bamse

Stödhjul för barncykel
