Test: NIU U-Pro elmoped klass 1 – låg vikt med mycket kraft

Innovativa NIU är den tillverkare som ligger  i absoluta framkant på marknaden för elmopeder. De har en stor katalog av modeller, där vi bland annat tidigare lyft fram M+ Sport som en av de bästa. Nu är det dags för en annan modell, nämligen NIU U-Pro. 

NIU U-Pro är en elmoped med låg vikt där formen förenklats så mycket som möjlgit för att möjliggöra ett lätt men kraftfullt resultat. Genom smart innovation kan mopeden byggas ut för att passa dina behov. 

Prismässigt hör U-Pro till NIUs lägre prissatta modeller. Enligt oss är det en väldigt prisvärd och intressant elmoped att titta på för dig som söker maximalt värde för dina pengar. 

 

Design

Komfort

Motor

Räckvidd

Design och material 

Det som omedelbart särskiljer U-Pro från andra modeller är den avsmalnade och smäckra formen. U-Pro är avskalad och enkelt i sin form, vilket är en stor anledning till dess låga vikt. Det främsta tecknet på det är den “nakna” ramen som är synlig utifrån, på de flesta mopeder är den gömd innaför chassit. Genom att skala bort onödig massa har NIU kunnat skapa en elmoped där endast det viktiga är kvar. Trots den avskalade formen finns allt som behövs där.

Karossen finns att få i en färg – svart med röda detaljer. Det är enligt oss ett snyggt utförande som lär passa de flesta. Intrycket är modernt, nästan lite futuristiskt, och NIU U-Pro utmärker sig även här som väldesignad.

Motor

NIU U-Pro är bestyckad med en motor från Bosch på 800W. Det möjliggör en maximal hastighet på 45 km/timmen. Likt M+ Sport ger U-Pro ett första körintryck som kvick och svarar snabbt på acceleration. Så länge du kör i det snabba läget upplevs mopeden som pigg och klarar alla trafiksituationer riktigt bra. I det lite långsammare energisparläget är motorn lite mindre pigg och känns inte alltid fullt tillräcklig. Skillnaden är kännbar, men även i det långsammare läget upplever vi att motorn ger godkänd kraft.

Komfort

U-Pro är välbyggd med en bekväm sadel som är skön att sitta på även under längre turer. Storleken är lite mindre än exempelvis Vässla 2, som du kan läsa mer om här, men passar de flesta normallånga förare. De liter mer tilltagna hjulen på 12 tum ger bra dämpning och ger en skön körkänsla utan att kännas skumpig.

Grundmodellen av U-Pro är skapad för en förare och saknar utrymme för att ta med en passagerare. Om du vill kunna skjutsa på mopeden går det att köpa till en passagerarsadel som monteras baktill. Det går även att installera ett ryggstöd för ökad komfort.

Räckvidd och batteri

NIU är erkänt duktiga på att innovera batteriteknik och maximera batteriets effekt för att erbjuda lång räckvidd. Det ger exempelvis att överskottsenergi vid inbromsning används för att ladda batteriet under körning. Enligt vårt test kan du räkna med upp till cirka 40 km per laddning, vilket är klart mindre än exempelvis M+ Sport (också från NIU). Jämfört med Vässla 2 är det dock ungefär samma räckvidd, och med tanke på det lägre priset och mindre formen tycker vi att det är godkänt. Det vi framförallt hade önskat oss mer av hos NIU U-Pro är ett kraftigare batteri som möjliggör lite längre räckvidd.

Förvaring

En baksida av den slimmade formen är att utrymmet för förvaring är ytterst begränsat. Det är inget ovanligt bland mopeder, men extra märkbart hos U-Pro. NIU har delvis löst det genom att erbjuda tillbehör i form av en korg som kan fästas framtill på mopeden. Det finns även en korg för plattformen mellan dina ben, som även det ger utrymme att frakta lite extra. Det vore trevligt med möjlighet att köpa till en toppbox med möjlighet att förvara våra saker under lock, men korgarna är vettiga tillbehör som vi kan rekommendera.

Smarta funktioner och app

En annan punkt där NIU imponerar är i det innovativa användandet av modern teknik. Mopeden är uppkopplad och kan nås via en smidig app. Det ger dig möjlighet att få statistik på din körning, kolla hur mycket kraft som finns kvar i batteriet samt upptäcka om något fel har uppstått.

NIU U-Pro har även smarta funktioner för säkerhet och kan till exempel varna om någon skulle försöka stjäla den eller om den skulle falla omkull. Du kan när som helst se var mopeden befinner sig via ett knapptryck i appen. Väldigt smidigt och gör att du kan känna dig säker med din moped, som annars riskerar att vara ganska stöldbegärlig.

Tillbehör

NIU U-Pro kan byggas ut med ett flertal moduler, baserat på dina behov och önskemål. Behöver du mycket förvaring och samtidigt kunna skjutsa en passagerare blir det snabbt ett flertal moduler du behöver komplettera med. Då rekommenderar vi också istället att välja en lite större elmoped, exempelvis M+ Sport. Om du bara behöver det ena eller det andra är det en god idé att skaffa någon av de extra modulerna, som är både välkonstuerade och prisvärda.

De tillbehör som tillverkas av NIU och kan köpas till U-Pro är en framkorg för framdelen samt en mittkorg för utrymmet mellan dina ben. Det finns även möjlighet att komplettera med en passagerarsadel samt ett ryggstöd.

Produktfakta

Drivmedel: Elekricitet
Hastighet: Upp till 45km/h
Räckvidd: Upp till 40 km
Portabelt batteri: Ja
Motor: 800W, Bosch
Garanti: 2 år
Däck: 12 tum