Ställa av och på moped – Vinterförvaring och långtidsförvaring

Under vintermånaderna är det inte alltid behagligt att fortsätta använda din moped och kanske har du fungeringar på att ställa av den. Detsamma kan gälla om du planerar att resa bort under en längre tid, då din moped står oanvänd. Att ställa av mopeden är då ett bra alternativ för att undvika att betala extra kostnader i onödan. Vi går igenom vad du behöver tänka på för att ställa av din moppe, men även hur du rent praktiskt ser till att mopeden mår bra under tiden den står oanvänd. När det sen blir dags att använda mopeden igen gör du det motsatta, det vill säga ställa på mopeden.

Anmäl att du vill ställa av din moped

Om du vill ställa av din moped kan du enkelt anmäla det via en e-tjänst hos Trafikstyrelsen.  När du gjort det anses mopeden vara urtagen ur bruk, vilket betyder att den inte längre får köras. Under den tid som mopeden är avställd behöver du inte betala någon trafikförsäkring  eller fordonsskatt. När du väl vill återuppta körningen måste du ställa på mopeden (mer om det längre ner).

Det enklaste sättet att ställa av din moped är genom Trafikstyrelsen e-tjänst.

Kontakta ditt försäkringbolag

När du ställt av din moped är det en bra idé att också kontakta ditt försäkringsbolag. Om du har en hel- eller halvförsäkring kopplad till mopeden kan den läggas vilande så att du slipper betala fullt pris under tiden mopeden är avställd. När du sedan ställer på mopeden igen kan försäkringen återupptas.

Förbered din moped för långtids- och vinterförvaring

Om du lämnar din moped oanvänd under en längre tid är det viktigt att göra vissa förberedelser för att undvika att den tar skada. Med några enkla steg kan du göra stor skillnad och försäkra dig om att mopeden hålls i toppskick.

För alla typer av mopeder

  1. Om du har möjlighet – förbered en torr plats inomhus (garage eller förråd går jättebra) där mopeden kan stå. 
  2. Om din moped är i behov av reparation eller byte av reservdel, gör gärna det innan du ställer den i förvaring. Det underlättar när mopeden ska ställas på och under vintern är det oftast lättare att få snabb service.
  3. Rengör mopeden så att den är fri från vägsalt och smuts som kan förstöra lacken

För bensindrivna mopeder

  1. Dränera förgasaren . Det gör du genom att koppla ur slangen från förgasaren och låta mopeden gå på tomgång. Tänk på att täppa för hålet där vakuumslangen satt, annars drar förgasaren in luft och kan dö av det istället för att bensinen tagit slut. (bilden nedan visar var du lossar vakuumslangen)
  2. Fyll tanken så att den blir full, det förhindrar att det bildas kondens i tanken. 
  3. Byt motorolja. Gammal olja kan vara skadlig mot packningar och liknande, därför är det bra att byta ut den inför längre förvaring. 
  4. Montera ur batteriet och ladda det. Underhållsladda batteriet regelbundet, gärna en gång i månaden.

För elmopeder

  1. Montera ur batteriet och ladda det. Underhållsladda batteriet regelbundet, gärna en gång i månaden.

Skydda din moped med ett kapell

Ett kapell är ett överdrag du kan trä över din moped för att skydda mot väder och vind eller mot damm och annat smuts. Om du ska låta din moped stå länge, och speciellt om den ska stå utomhus, är det väl värt att investera i ett enkelt kapell. Vi rekommenderar att du väljer ett kapell med bra kvalitet, men det behöver inte kosta skjortan. Ett kapell kan exempelvis köpas från KöpEnScooter.se till bra pris. 

Så ställer du på din moped igen

Precis som när du ställt av mopeden är det Trafikstyrelsen du ska vända dig till när det är dags att ställa på igen. Det görs via en annan tjänst på deras sida.

Det kostar inget att ställa på mopeden, men däremot är du skyldig att teckna en giltig trafikförsäkring för att lagligen få ställa på den.