Test: Bäst och mest prisvärd cykelhjälm 2021

Att ge sig ut på cykeltur är fantastiskt. Det är så skönt och praktiskt att lätt kunna ta sig fram och slippa fastna i bilköer, behöva tanka eller leta efter parkering. En förusättning för att kunna ta sig fram med säkerhet är att du bär hjälm. För vuxna cyklister är det visserligen inte lagkrav på att bära hjälm, men det kan rädda ditt liv. Du bör bära cykelhjälm varje gång du cyklar eller åker elscooter.

Det som utmärker en bra cykelhjälm är att den har hög säkerhet, det vill säga att den skyddar huvudet bra mot smällar. Genom åren har hjälmkonstruktioner förbättrats och idag ge de flesta hjälmarna väldigt bra skydd mot skador. En bra cykelhjälm ska också vara skön att bära, utan att skava eller kännas obekväm. Den ska helst även vara snygg, åtminstone så pass att utseendet inte blir en ursäkt för att strunta i att bära hjälm.

Vilken cykelhjälm är bäst?

Med ovan kriterier i åtanke har vi provat oss fram bland de cykelhjälmar som finns på marknaden. Efter noggrann research har vi vi nu valt ut ett gäng hjälmar av olika typer och prisnivåer som sticker ut som extra bra.

Premium: Hövding 3.0 cykelhjälm

Cykelhjälmen från Hövding har under flera år fått mer och mer uppmärksamhet. Själva hjälmen består av en “krage” som fästs runt halsen och som fungerar ungefär som en krockkudde i en bil. Om du faller eller skulle bli påkörd utlöses ett skyddande skal som skyddar ditt huvud. Genom åren är det många som varit skeptiska till hur säkert detta är, men både tester och kundernas egna erfarenheter bekräftar att Hövding är en mycket säker och pålitlig hjälm.

Vi är väldigt postivt inställda till Hövding som gör att det inte finns några ursäkter till att inte bära hjälm. Den är smidig att ta av och på, får plats i en väska och märks knappt när du väl sitter på cykeln. Kvalitetskänslan är riktigt bra och ingen annan hjälm känns lika självklar att använda. Det enda vi har att säga som inte är positivt är att Hövding kostar lite mer än vad vi skulle önska. I dagsläget får du betala strax under 3 000 kronor för den senaste versionen. Det är absolut i högsta laget, men för den som vill vara säker på cykeln men inte gillar att bära hjälm är det en investering värd att göra.

Mellan: Propero III cykelhjälm

En mer klassisk cykelhjälm med väldigt hög säkerhetsnivå och kvalitet är denna från Propero. Denna hjälm är utformad för optimal ventilation, vilket gör den väldigt skön att bära. Dessutom är den utrustad med det pålitliga säkerhetssystemet MIPS. Skulle du råka ut för en olycka har hjälmen även en inbyggd kraschsensor (ANGi) som larmar nära och kära.

Det är lätt att justera Propero så att den sitter skönt på huvudet. Viktigt är såklart att välja rätt storlek – det finns tre att välja på (Small, Medium, Large). Väljer du bara en storlek som passar så går det väldigt enkel att göra microjusteringar för optimal passform. 

Hjälmen är även väldigt lättviktig (313g), vilket gör sitt för att kunna bäras under längre turer. Det underlättar även när hjälmen inte används, eftersom en för tung hjälm lätt blir jobbig att bära på. 

Rekommenderas!

Tyvärr, inga priser tillgängliga just nu.

Budget: Lazer Tonic cykelhjälm

Denna lite enklare cykelhjälm från Lazer erbjuder hög säkerhet och kvalitet till ett vettigt pris. Låg vikt och goda inställningsmöjligheter via ett vridreglage i nacken gör att du enkelt kan ställa in passformen. Hjälmen finns i storlekarna Small, Medium och Large. 

Hjälmen är även utrustad med säkerhetssystemet MIPS, vilket bidrar till att göra den säker och trygg att använda. Detta är en hjälm vi varmt rekommenderar till alla som vill ha en skön och säker hjälm, men som inte behöver något extra lull-lull. 

Hur kom vi fram till vilka cykelhjälmar vi skulle rekommendera?

Vi har utgått från de största och bästa tillverkarna av cykelhjälmar som är tillgängliga på den svenska marknaden. Därefter kompletterade vi med research kring vad kunder och har gett goda recensioner och omdömen.

De utvalda hjälmarna har testats för att utvärdera  kvalitet, funktion och pris. Utifrån denna utvärdering har vi sedan valt ut våra favoriter som rekommenderas till våra läsare.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Relaterade artiklar: