Test: Crescent Elder elcykel (2019)

av | dec 28, 2019 | Elcyklar, Produktrecensioner | 0 Kommentarer

Anrika och älskade svenska varumärket Crescent har i sin Elder tagit fram en elcykel för herrar som verkligen imponerar. Vi har testat modellen och är väldigt förtjusta. För dig som vill ta klivet till elcykel och helst vill ha något riktigt bra från ett varumärke du känner till och kan lita på – är Elder från Crescent ett fantastiskt bra val. 

Design

Komfort

Motor

Räckvidd

Design och material 

Alla elcyklar dras med problemet att det är svårt att hitta en bra placering för batteriet. Med Elder har Crescent hittat en av de mer förfinade lösningar vi sett, med batteripaketet integrerat i ramen. Det gör att cykeln känns väldigt mycket som en vanlig cykel. Diskret, elegant och med hög kvalitet. Crescent är kända för att tillverka cyklar med god kvalitet och pålitlig byggstandard. Detsamma gäller för deras elcyklar, och vi måste säga att Elder är både snygg och gedigen. I det grå utförandet som är vår favorit känns och ser den riktigt lyxig ut.

Motor / Vevparti

Elder är bestyckad med Crescents egenutvecklade E-Going 44T. Det ger fullt tillräcklig kraft och hjälper omärkligt till med att trampa i alla lägen där det behövs. Så fort motorn känner av ett motstånd kopplas den på för att ge extra kraft, vilket gör det mycket lättare att ta sig fram i uppförsbackar och besvärliga underlag.

De tio växlarna ger även goda möjligheter att justera motståndet. Vi brukar normalt inte nyttja full så många växlar, så även sju eller fem växlar hade räckt. Fler än tio kan lätt bli för många, tycker vi, men med tio växlar ser vi att de flesta kommer bli nöjda.

Komfort

Elder har god stötdämpning och väl tilltagna hjul av hög kvalitet. Det ger en bekväm körupplevelse med hög komfort. Att cykla på Elder är riktigt skönt. Sadeln är mjuk och fin. Vid lite längre sträckor är det oundvikligen så att man blir lite trött i rumpan, men det är i stort sett omöjligt att undgå. På det stora hela är vår uppfattning att Crescent gör en mycket lättcyklad och bekväm elcykel.

Räckvidd och batteri

Det avtagbara batteriet på 36V/11,6Ah är även det egenutvecklat av Crescent. Att knäppa på och av batteriet är smidigt och gör att det känns enkelt att ta med sig det in på jobbet eller till hemmet. Det tar ungefär sex timmar att ladda till full kapacitet, som enligt våra tester ger cirka 6 mil. Crescent uppger själva att räckvidden är 4-7 mil, vilket är bra. För de flesta pendlare och vardagliga användare innebär det att batteriet behöver laddas någon gång i veckan.

Produktfakta

Drivmedel: Elekricitet
Hastighet: Upp till 25km/h
Räckvidd: Upp till 70 km
Portabelt batteri: Ja
Motor: E-Going 44T, egenutvecklad
Garanti: 10 år (gäller för ramen)
Däck: 28 tum