Test: Crescent Elder elcykel (2021)

Anrika och älskade svenska varumärket Crescent har i sin Elder tagit fram en elcykel för herrar som verkligen imponerar. Vi har testat modellen och är väldigt förtjusta. För dig som vill ta klivet till elcykel och helst vill ha något riktigt bra från ett varumärke du känner till och kan lita på är Elder från Crescent ett fantastiskt bra val.

Crescent Elder är en tioväxlad elcykel med ram i lättviktig aluminium. Växelsystemet från Shimano håller hög kvalitet och bidrar till en skön körupplevelse med goda anpassningsmöjligheter av motståndet. Hydrauliska bromsar bidrar även de till en säker och stabil känsla och bromsar som hugger tag när det behövs. 

Vi gillar Crescent Elder för dess snygga design och höga byggkvalitet, samt smarta funktioner (som inbyggd USB-laddare för mobilen). Vi gillar också räckvidden som uppgår till cirka 80-85 km, vilket är imponerande.

Det vi inte gillar är att batteriet inte leverear den räckvidden när underlaget är dåligt och framörallt när du cyklar i mycket uppförsbackar. Räckvidden påverkas klart negativt av detta, vilket visserligen är vanligt men ändå ett minus.

Crescent Elder

Rekommenderas av MinMoped.se

Tyvärr, inga priser tillgängliga just nu.

Design

Komfort

Motor

Räckvidd

Design och material 

Alla elcyklar dras med problemet att det är svårt att hitta en bra placering för batteriet. Med Elder har Crescent hittat en av de mer förfinade lösningar vi sett, med batteripaketet integrerat i ramen. Det gör att cykeln känns väldigt mycket som en vanlig cykel. Diskret, elegant och med hög kvalitet. Crescent är kända för att tillverka cyklar med god kvalitet och pålitlig byggstandard. Detsamma gäller för deras elcyklar, och vi måste säga att Elder är både snygg och gedigen. I det grå utförandet som är vår favorit känns och ser den riktigt lyxig ut.

En härlig detalj som hör designen till är att cykeln har en inbyggd USB-port som drivs av batteriet. I den kan du koppla in din mobil för att ladda den medan du är ute på färd. I dagens läge känns det skönt att kunna ha det som en extra säkerhet när mobilens batterier börjar ta slut, men är inget vi använder dagligen. Hur som helst ett plus i kanten.

Själva ramen är förresten tillverkad i aluminium, vilket ger en lätt vikt. Hela cykeln väger 22,5 kg, vilket gör att det funkar bra att leda den eller till och med lyfta den vid behov.

Motor / Vevparti

Elder är bestyckad med Crescents egenutvecklade E-Going 44T. Det ger fullt tillräcklig kraft och hjälper omärkligt till med att trampa i alla lägen där det behövs. Så fort motorn känner av ett motstånd kopplas den på för att ge extra kraft, vilket gör det mycket lättare att ta sig fram i uppförsbackar och besvärliga underlag.

De tio växlarna ger även goda möjligheter att justera motståndet. Vi brukar normalt inte nyttja full så många växlar, så även sju eller fem växlar hade räckt. Fler än tio kan lätt bli för många, tycker vi, men med tio växlar ser vi att de flesta kommer bli nöjda. Att cykla på Elder är hur som helst väldigt skönt och växelverket tillåter en härlig följsamhet när man susar fram på cykelbanan.

Komfort

Elder har god stötdämpning och väl tilltagna hjul av hög kvalitet. Det ger en bekväm körupplevelse med hög komfort. Att cykla på Elder är riktigt skönt. Sadeln är mjuk och fin. Vid lite längre sträckor är det oundvikligen så att man blir lite trött i rumpan, men det är i stort sett omöjligt att undgå. På det stora hela är vår uppfattning att Crescent gör en mycket lättcyklad och bekväm elcykel.

Räckvidd och batteri

Det avtagbara batteriet på 36V/11,6Ah är även det egenutvecklat av Crescent. Att knäppa på och av batteriet är smidigt och gör att det känns enkelt att ta med sig det in på jobbet eller till hemmet. Det tar ungefär sex timmar att ladda till full kapacitet, som enligt våra tester ger cirka 6 mil. Crescent uppger själva att räckvidden är 4-7 mil, vilket är bra. För de flesta pendlare och vardagliga användare innebär det att batteriet behöver laddas någon gång i veckan.

Garanti:10 år
Däck:28"
Motor:E-Going 44T, egenutvecklad
Batteri:Portabelt, EGOING 36V 11,6Ah semi integrerat i ramen
Räckvidd:Upp till 70 km
Maximal hastighet:Upp till 25 km/timmen
Drivmedel:El

Tyvärr, inga priser tillgängliga just nu.