Test: NIU N-Pro elmoped klass 1 – mångsidig med hög teknikgrad

NIU N-Pro är en av NIUs nuvarande värstingmodeller, med den senaste tekniken (och högsta priset) som finns tillgänglig på svenska marknaden. N-Pro är mopedversionen av motorcykeln N-GT. I den här modellen har NIU packat in sina mest innovative funktioner och flyttar fram positionerna för vad en elmoped klarar av. Vi har testat och är väldigt förtjusta.

Design

Komfort

Motor

Räckvidd

Design och material 

Likt de flesta modeller från NIU håller N-Pro en hög designgrad med en relativt klassisk form och stilren färg och form. Första intrycket är väldigt bra och ger en lätt futuristisk känsla. Alla material håller hög kvalitet och finishen imponerar. På det stora hela tycker vi att N-Pro är väldigt väldesignad och lär passa de flesta smaker. 

Motor

NIU N-Pro är bestyckad med en motor från Bosch med en effekt på 3000W (och upp till 5000W vid peakeffekt). Det möjliggör med god marginal en hastighet på upp till 45 km/timmen. Detta är den mest kraftfulla motorn vi testat och det märks att det finns gott om kraft innanför karossen. Även i uppförsbacke med passagerare och en väska ombord är det inga som helst problem att accelerera och ta sig upp i önskad hastighet. Motorn är kort sagt fantastisk, det bästa vi provat.

En effekt av att motorn har ett kraftspann är att N-Pro har tre olika lägen, mot de vanliga två. IUtöver standardläget finns ett kraftigare sport-läge samt ett läge för energisparande som ger förlängd räckvidd. Mer om det lite längre ner.

Komfort

Likt mopeder från NIU i övrigt håller N-Pro väldigt hög nivå av komfort. Sadeln är välbyggd och väldigt bekväm, även med en passagerare. Storleken upplever vi som bra och bör passa alla förare. De lite mer tilltagna hjulen på 12 tum ger bra dämpning och ger en skön körkänsla utan att kännas skumpig.

 

Räckvidd och batteri

NIU är erkänt duktiga på att innovera batteriteknik och maximera batteriets effekt för att erbjuda lång räckvidd. Ett exempel på det är att överskottsenergi vid inbromsning används för att ladda batteriet under körning. I N-Pro har de tagit ett ytterligare steg vad gäller effektivitet i batteriet, vilket gett en räckvidd på upp till 170 km om du kör med energisparläget påslaget. Det är otroligt imponerande, nästan 3-4 gånger längre än många av de instegsmodeller som idag finns på marknaden.

N-Pro laddas också genom så kallad ”Flash Charge”, vilket ger en full laddning på 3,5 timmar. Mopeden har två batterier så du kan enkelt växla mellan dem eller använda båda två samtidigt, vad som än passar dig bäst. Vi uppskattar flexibiliteten det skapar, och även med ett batteri är räckvidden bäldigt bra.

Förvaring

Som vanligt på en moped är utrymmet för förvaring begränsat. Relativt till andra modeller har du dock ganska gott om förvaring, under sitsen finns plats för knappt 19 liter. Tillräckligt för att förvara en hjälm, lås och lite kläder.

Vill du utöka förvaringsmöjligheterna går det bra att göra det genom att installera en pakethållare och toppbox. Toppboxen från NIU mer än dubblerar förvaringen med 29 liter, vilket är riktigt bra. Rekommenderas som tillval till dig som exempelvis vill kunna storhandla med din moped. 

Smarta funktioner och app

En annan punkt där NIU imponerar är i det innovativa användandet av modern teknik, inte minst genom deras lättbegripliga och roliga app. Mopeden är uppkopplad, vilket ger dig möjlighet att få statistik på din körning, kolla hur mycket kraft som finns kvar i batteriet samt upptäcka om något fel har uppstått.

Likt andra modeller från NIU har N-Pro även smarta funktioner för säkerhet och varnar om någon skulle försöka stjäla din moepd eller om den skulle falla omkull. Du kan när som helst se var din N-Pro befinner sig via ett knapptryck i appen. Väldigt smidigt och gör att du kan känna dig säker med din moped, som annars riskerar att vara ganska stöldbegärlig.

Tillbehör

N-Pro kan utrustas med ett antal tillval för extra funktionalitet. Framförallt är det möjligheten att installera en pakethållare och en toppbox för extra förvaring vi vill lyfta fram. Med detta får du möjlighet att föravara ovanligt mycket för att vara en moped, vilket öppnar för fler möjligheter än vad vi är vana vid. Det går till exempel utmärkt att storhandla för en mindre familj, vilket andra mopeder ibland känns lite för små för.

NIU erbjuder även en mobilhållare som passar alla sorters smartphones. Vi tycker det är ett bra tillbehör, framförallt om du har behov av att använda navigationssystem (GPS) när du är ute och kör. För dig som främst kör till coh rån jobbet, affären eller liknande är det troligen inte något du behöver skaffa.

 

Produktfakta

Drivmedel: Elekricitet
Hastighet: Upp till 45km/h
Räckvidd: Upp till 170 km
Portabelt batteri: Ja, två stycken
Motor: 3000-5000W, Bosch
Garanti: 2 år
Däck: 12 tum