
Elscooter regler – vad gäller?
Elscooters är mycket populära och fler och fler titta på att köpa sin egen. Men vilka regler gäller för att få använda din elscooter i trafiken? Vi reder ut vad som gäller, och hur du får använda din elsparkcykel enligt Trafikverkets direktiv.
Vilka regler gäller för att köra elscooter?
Beroende på hur en elscooter är konstruerad (framförallt beroende på motorstyrka) gäller lite olika regler. Generellt kan sägas att samma regler som för cyklar gäller även för en elscooter, om den har en maxhastighet på 20 km/timmen och en motorstyrka på 250 W eller mindre. Det är upp till dig att kontrollera vilken styrka som fomms i din elscooter.
För starkare elsparkcyklar har regelverket inte riktigt hunnit ikapp och det är oklart hur de ska kategoriseras. Reglerna för moped klass II är inte applicerbar. Därför är det i dagsläget otillåtet att köra kraftfulla elscootrar på allmän väg (dvs bara på inhägnat område). I praktiken är många av de elscootrar som säljs idag för kraftfulla för att lagligen få köras på exempelvis en cykelbana, men så vitt vi kan bedöma är det mycket ovanligt att bli stoppad med elscooter. Ansvaret ligger dock hos dig som kör.
Cykelklassad elscooter Mopedklassad elscooter Motoreffekt Upp till 250W Över 250W Maxhastighet Upp till 20 km/timmen Över 20 km/timmen Åldersgräns Nej 15 år Krav på hjälm Ja, om under 15 år Ja Får köras på allmän väg/cykelväg Ja Endast om registrerad som moped
Är det fortfarande lite luddigt? Då kan vi tipsa om Transportstyrelsens korta och enkla film, som förklarar det hela på ett bra sätt.
Vad krävs för att en elscooter ska klassas som cykel?
För att ett fordon ska få klassas som motsvarande en cykel kräver Transportstyrelsen att vissa krav ska uppfyllas. Nedan har vi lånat de direktiv som gäller, och som alltså måste finnas på plats även på en elscooter för att den lagligen ska få användas på allmän väg.
Enligt lag måste en cykel alltid ha
– ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta
-broms
Belysning och reflexer krävs bara vid färd under mörker. Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven.
En cykel ska ha:
– en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut
– strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller
– en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
– röd reflex baktill,
– vit reflex framtill och,
– vit eller orangegul åt sidan.
Relaterade artiklar: