Så tar du hand om ditt elcykelbatteri

Batteriet är en av de viktigaste komponenterna i en elcykel, och har stor inverkan på prestanda och räckvidd. Att ta hand om batteriet på rätt sätt kan förlänga dess livslängd och spara dyra pengar. Här delar vi med oss av våra tips för att ta hand om ditt elcykelsbatteri under hela året, men särskilt under vinterhalvåret.

Läs mer

Förvaring

Det bästa sättet att förvara batteriet är i en sval, torr och mörk miljö. Undvik att förvara det i direkt solljus, i extrema temperaturer eller fuktiga miljöer. Kyla har stor påverkan på batteriet, både vid kort- och långsiktig förvaring, vilket du kan läsa mer om nedan.

Kylans påverkan

Vid låga temperaturer kan batteriets kapacitet minska med upp till 20 % och kan ta lång tid att ladda i kallt väder. Det är därför viktigt att värma upp batteriet innan du använder det. Detta gör du genom att förvara batteriet inne i huset under natten eller genom att köra cykeln i några minuter innan du ger dig ut på en längre tur. Om batteriet regelbundet utsätts för extrema temperaturer kan dess livslängd förkortas. Därför är det en bra idé att ta ut batteriet ur cykeln under vintermånaderna och förvara det på en varm plats.

4 tips för att förlänga batteriets livslängd

  1. Undvik att ladda ur batteriet helt och hållet. Ladda det istället till 80 % regelbundet och till 100 % vid behov.
  2. Använd rätt laddare. Se till att du använder en laddare som är kompatibel med din elcykels batteri.
  3. Rengör batteriet regelbundet med en torr trasa.
  4. Skydda batteriet från stötar och slag.

Genom att förvara ditt batteri i rätt temperatur och miljö samt genom att värma upp det innan du använder det kan du förlänga batteriets livslängd och få ut det mesta av din elcykel.