Barnstol på elcykel

Att cykla med barn på elcykel kan vara en rolig och smidig transportlösning för både stora och små. Men för att säkerställa en trygg och bekväm färd är det viktigt att känna till de gällande reglerna och lagarna kring barnsits på elcykel. Här går vi igenom allt du behöver veta och ger dig konkreta tips för att göra cykelturen så säker och bra som möjligt.

Läs mer

Regler och lagar

I Sverige finns det tydliga riktlinjer för hur en barnsits på elcykel ska vara monterad och användas. De viktigaste principerna inkluderar:

 • Barnets ålder och vikt: Barnsitsen ska vara godkänd för barnets ålder och vikt. De flesta modeller är godkända för barn mellan 9 månader och 4 år, med en maximal vikt på 22 kg.
 • Montering: Sitsen ska monteras på en stabil pakethållare som är specifikt designad för barnsitsmontage. Kontrollera instruktionerna till din elcykel för att se om den har en godkänd pakethållare.
 • Säkerhetsbälte: Barnsitsen ska vara utrustad med ett trepunktsbälte för säkert fäste. Se till att bältet sitter ordentligt fast och att barnet inte kan ta sig ur det under färd.
 • Fotstöd: Det ska finnas fotstöd som barnet kan placera sina fötter på. Fotstöden ska vara justerbara så att de passar barnets längd.
 • Hjälm: Barnet måste alltid bära hjälm.

Tänk på detta när du väljer barnsits

När du ska välja barnsits bör du noggrant kolla upp vilken modell som passar till just din elcykel. Andra saker att ha i åtanke inkluderar:

 • Pakethållarens typ: Kontrollera vilken typ av pakethållare din elcykel har. Det finns två huvudtyper: standardpakethållare och systempakethållare. Vissa barnsitsar passar endast till standardpakethållare, medan andra passar till både standard- och systempakethållare.
 • Batteriets placering: Vissa elcyklar har batteriet monterat på pakethållaren, vilket kan kräva en speciell typ av barnsits som inte blockerar batteriet.
 • Maxvikt: Se till att barnsitsen du väljer har en maxvikt som passar ditt barn.
 • Säkerhetsfunktioner: Vissa barnsitsar har extra säkerhetsfunktioner som justerbara selar.
 • Barnets storlek: Mät barnets huvud och axelbredd för att säkerställa att sitsen är tillräckligt bred och ger stöd för barnets nacke. Vissa sitsar kan justeras för att passa barnets längd.

5 tips för en säker och bekväm cykeltur

 1. Välj rätt barnsits: Det finns olika typer av barnsitsar på marknaden, så det är viktigt att välja en som passar din elcykel och ditt barns behov.
 2. Provkör innan du köper: Testa barnsitsen på din elcykel innan du köper den för att se till att den sitter ordentligt och att barnet sitter bekvämt.
 3. Säkerhet: Se till att barnsitsen är monterad korrekt och att barnet sitter fastspänt med bälte och hjälm.
 4. Var uppmärksam: Kör försiktigt och var extra observant i trafiken när du har ditt barn med på elcykeln.
 5. Anpassa hastigheten: Kör försiktigt och anpassa hastigheten efter underlaget och trafiken.
 6. Ta pauser: Gör regelbundna stopp under längre cykelturer så att barnet får röra på sig och sträcka på benen.
 7. Ha kul! Att cykla med barn kan vara en rolig och minnesvärd upplevelse för både stora och små. Njut av stunden och skapa fina minnen tillsammans!

Genom att följa lagkraven för barnsitsar gällande vikt, ålder och längd samt säkerställa att barnstolen passar din elcykel kan du känna dig säker i trafiken. Kom ihåg att utöva säkerhet i trafiken och bidra till en säker och bekväm transportmiljö för dig, ditt barn och alla andra.

Vanliga frågor

Passar alla sitsar till alla elcyklar?

Nej, alla barnsitsar passar inte till alla modeller. Det beror på att elcyklar kan ha olika typer av pakethållare och batteriplaceringar. Det är därför viktigt att välja en barnsits som är specifikt designad för elcyklar och som är kompatibel med just din modell.

Hur stor ska sitsen vara?

Storleken på barnsitsen beror på barnets ålder och vikt. De flesta modeller är godkända för barn mellan 9 månader och 4 år, med en maximal vikt på 22 kg. Det är viktigt att välja en sits som barnet sitter bekvämt i och som ger tillräckligt med stöd för huvud och nacke. Vissa sitsar har justerbara ryggstöd och fotstöd som kan anpassas efter barnets längd.

När ska man byta barnsits?

Du behöver byta barnsits när ditt barn växer ur den gamla eller om den blir skadad. Kontrollera regelbundet sitsen för tecken på slitage, till exempel sprickor eller revor.