Bästa cykelsitsarna för barn 2021 – säkra, trygga och praktiska barnstolar

Inlägget innehåller reklamlänkar.

Att ta med barnet på en cykeltur är inte alls fel. Det gör att man slipper gå på utflykten och om man ska cykla och handla underlättas mycket om man kan frakta barnet på cykeln istället för att behöva släpa på en barnvagn. Ett litet barn bör inte cykla på egen hand, särskilt inte om man ska vara ute bland annan trafik. Små barn kan inte heller hantera en cykel på egen hand. I dag finns cykelsitsar som passar även på de cyklar som inte har pakethållare.

Dagens modeller av barnstol för cykel håller alla en hög kvalitet och säkerhet. Det gör att det kan vara svårt att välja vilken modell man ska köpa. Här har vi testat en del olika modeller för att du ska kunna se och jämföra lite mer. Vi har delat upp barnstolarna i tre olika prisgrupper – lyx, mellan och budget för att också ska kunna hitta en modell som passar din prisklass.

Vad är en cykelsits?

En bäst i test barnstol för cykel är en sits som kan placeras på cykelns styre, i ramen eller på cykelns pakethållare. I cykelsitsen kan barnet sedan placeras. Man kan sjävklart använda en barnstol på en elcykel om man har en sådan. Elcykeln gör transporterna snabbare och man behöver inte ta i lika mycket för att till exempel ta sig upp för backar.

Cykelsitsen är i de flesta fall tillverkad av plast och den förses oftast med sittkuddar i vattenavvisande material som gör sitsen lite mjukare. Dessutom minskar sittkuddarna risken att barnet glider i sitsen. Dessutom kompletteras sittkuddarna med en sele som är av tre- eller fempunktstyp så att barnet verkligen sitter säkert under transporten. En cykelsits är nödvändig för att man ska kunna transportera ett mindre barn på en cykel lagligt.

Vem behöver en cykelsits?

Om man ska transportera sitt barn på den egna cykeln är en bäst i test barnstol bra att ha. I den sitter barnet säkert fastspänt. Du kanske behöver cykla till ditt arbete och lämna av ditt barn på vägen. Då är det jättebra med en barnsits som enkelt monteras på cykeln. Samma sak gäller om du vill ta med ditt barn på en cykeltur innan barnet lärt sig att hantera en cykel på egen hand. En barnstol på elcykeln eller på den vanliga cykeln gör att barnet åker både säkert och bekvämt under hela cykelturen.

Vad gör en bäst i test barnstol för cykel till en bra sådan?

En bäst i test barnstol för cykel bör vara stabil och lagom stor. Det är också rejält positivt om det är enkelt att montera den. Barnstolen bör också ha ett bra bälte som gör att barnet sitter säkert. Sitsen ska också passa på den aktuella cykelmodellen och det är en stor fördel om man kan köpa till adaptrar för att kunna montera den även på andra cyklar.

Produktrecensioner

Här har vi testat ett par olika barnstolar för elcykel och vanlig cykel. En del av dem har fler fördelar än vad andra har. Vi har också korat en vinnare som vi gillar lite extra mycket i testurvalet.

Premium: Thule RideAlong

Vår favorit, som också är en av de lyxigare och dyrare modellerna i testet är Thule Ride Along barnsits som passar på de flesta cyklar. Den här bäst i test barnstolen för cykel går att justera på väldigt många punkter. Det gör att man kan använda den även om barnet växer, eller om man har flera barn. Såväl fotstöd som remmar och selen där barnet knäpps fast kan göras större eller mindre. Barnstolen har också en inbyggd fjädring vilket gör att barnet åker än bekvämare. Dessutom kan sitsen lutas i fem olika lägen.

För ökad säkerhet har barnstolen en reflex baktill. Det finns också ett lås som gör att barnsitsen sitter säkert fast på cykeln. Dessutom är sitsen lätt att montera på och av vid behov. Om du behöver parkera cykeln utomhus behöver du inte heller tänka på att dynan i sitsen ska tas bort. Den är nämligen tillverkad i ett vattenavvisande tyg. Om sittdynan blir smutsig kan den enkelt tas bort och tvättas i maskin. Materialet i sitsen är stabilt och stolen känns väldigt trygg. Om man har en mindre cykel kan barnsitsen dock vara lite i klumpigaste laget. Priset är något högt, men man får mycket för pengarna.

Mellan: Thule Yepp Nexxt Mini

Med barnsitsen Thule Yepp Nexxt Mini får även du som gärna vill se ditt barn under cykelturen möjlighet att använda en barnsits. Den här sitsen fästs nämligen i cykelns styre. Selen barnet spänns fast med är av fempunktstyp och den, liksom fotstöden och fotremmarna, är justerbara i flera olika lägen. Det gör att barnet lätt kan växa med sin barnsits.

Stolen har också flera andra positiva egenskaper. Den är tillverkad i tåligt och vattenavvisande material. Den har också en stötdämpande teknik som gör att stötar under turen tas upp bättre. Stolen är godkänd från det att barnet fyller nio månader tills dess att det är tre år gammalt. Prislappen på strax under tusen kronor är ett lågt pris att betala sett till hur lång tid man faktiskt kan använda sin barnstol för elcykel och vanlig cykel.

Det som är något negativt med den här cykelsitsen är att plasten kan kännas lite svag. Det finns inte heller några riktiga stöd för barnets ben att vila i.

Mellan: Hamax Zenith

Barnsitsen Hamax Zenith är en barnstol som fästs baktill på cykeln. Den fungerar oavsett om man har pakethållare eller inte. Fotstöd, bälte och byglar för fötterna justeras enkelt med en hand vid behov. Sittdynorna kan enkelt tas bort och tvättas. Prislappen ligger under 1000 kronor och barnet sitter säkert. Nackdelen är att sitsen känns väldigt plastig. Den är också hård i materialet vilket kan göra den obekväm för barnet under längre cykelturer. Cykelsitsen kan användas från att barnet fyller nio månader och upp tills det väger 22 kilo.

Budget: Hamax Kiss

Ett utmärkt budgetval när det gäller bäst i test barnstol för cykel är Hamax Kiss som enkelt monteras på cykeln med ett snabbfäste. Den kan användas från att barnet är nio månader och allt eftersom kan sitsen justeras. Barnstolen har en bra fjädring för sin prisklass och det gör att barnet sitter bekvämt även på studsigare vägar. Dessutom finns det bekväma fotstöd och mjuka dynor i vattenavvisande material. Barnstolen har också en sele som gör att barnet sitter säkert. Upptill är den här barnsitsen lite vidare. Det är helt enkelt för att ett barn ska kunna ha på sig en cykelhjälm utan att den slår i sitsen så fort barnet rör lite på sig eller vänder på huvudet. Den här barnstolen är testad och fyller sin funktion för barn upp till 22 kilo. 

Designen är enkel och söker man något extravagant blir det ett minus. Dock har stolen flera fördelar, inte minst det låga priset. Även barn med lite kraftigare kroppsbyggnad kan använda cykelsitsen tack vare den generösa passformen och dessutom sitter hela stolen extremt stadigt trots den snabba och effektiva monteringen. Här får man som förälder verkligen kvalitet för pengarna.

Budget: OkBaby Body Guard med ramfäste

En annan barnsits i budgetklass är OkBaby Body Guard med ramfäste som verkligen är en säker variant. Här är ryggen högre och mer stabil än på många andra modeller. Om cykeln välter har barnsitsen också större vingar på sidorna, vilket hjälper barnet att sitta kvar i sitsen och dessutom minskar de risken för skador. Även benstöden är djupa och stabila för bästa säkerhet och komfort. Selen har ett barnlås och kan justeras på längden för att passa flera barn. Genom att köpa till ett extra fäste till sitsen kan den också snabbt klickas fast på en annan cykel om flera personer vill turas om att cykla med barnet. 

Nackdelen med den här sitsen är att bältet kan vara lite vasst runt remmarna. Om de inte spänns åt ordentligt finns det en risk att barnet kan komma lös, vilket kan vara farligt under cykelturen. Sitsen kan också kännas lite plastig men för det låga priset på under 800 kronor är stolen helt klart godkänd.

Vanliga frågor

Här presenterar vi svaren på några vanliga frågor som ofta kan dyka upp när det gäller barnsitsar till cyklar. Det finns en hel del saker att tänka på när man ska välja en barnsits och dessutom kan det finnas en del saker man bör veta innan man sätter barnet i sitsen. 

När ska cykelsitsen bytas?

Om man ser sprickor i cykelsitsen eller om bältet inte fungerar är det klokt att byta till en ny sådan. Samma sak gäller om man kört omkull ordentligt. Ibland kan plast och andra material försvagas utan att det syns och då skyddar sitsen inte lika bra om man skulle råka ramla med cykeln längre fram. Det kan också vara klokt att tänka på att plast försvagas naturligt genom åren och om cykeln står i full sol går det än snabbare.

 Passar alla sitsar till alla cyklar?

Nej, alla barnsitsar passar inte till alla cyklar. Till många modeller kan man köpa en adapter som passar för att sitsen ska gå att fästa på annat sätt, men så är inte alltid fallet. Det kan alltså vara bra att ha koll på hur den egna cykeln ser ut när man köper en cykelsits till sitt barn.

Hur gammalt ska barnet vara för att åka i en cykelsits?

Det finns inte några generella regler för hur gammalt ett barn ska vara för att få åka med på en cykel. Det bör dock kunna hålla sitt huvud uppe på egen hand. De allra flesta tillverkare av barnsitsar till cykel rekommenderar att barnet är minst nio månader innan sitsen används. 

Det är viktigt att komma ihåg att barnet inte är helt skyddat när det åker i en cykelsits. Cykeln kan välta, man kan råka ut för en kollision och mycket annat. Barnet ska därför alltid ha en godkänd cykelhjälm på sig. Om barnet är för litet för att det ska finnas en passande hjälm, eller om det finns risk att barnet halkar ur sitsens sele bör man vänta tills det har vuxit på sig lite innan det får åka med i barnsitsen.

Finns det någon maxvikt för att sitta i cykelsits?

Vissa tillverkare av barnsitsar har åldersgränser, andra viktgränser. Vissa menar att sitsarna kan användas tills barnet är två år gammalt, andra menar att barnet inte får väga mer än 22 kilo. Det kan alltså vara klokt att väga sitt barn för att se vilken modell av cykelsits som passar. Man måste också se till barnets längd. Om barnet inte väger för mycket, men är väldigt långt kan det vara olämpligt att sätta det i en för liten cykelsits. Barnets huvud ska inte vara flera decimeter ovanför ryggstödet på cykelsitsen, då är både huvud och nacke oskyddade om cykeln skulle råka välta.

Vad bör man tänka på när man köper en barnstol till elcykel?

En elcykel har i regel ett batteri eller en liten motor som sitter på pakethållaren, eller som rent av ersätter pakethållaren. Om man ska ha en barnstol på elcykeln kan det därför vara klokt att se till att den inte förhindrar laddning eller borttagning av batteriet. Det kan också vara bra att ha koll på att både batteri och motor kan bli ganska varma, speciellt om man cyklar länge i en hög utomhustemperatur. Ett barn bör alltså inte kunna komma i omedelbar kontant med motorn eller batteriet under cykelturen.

När det gäller barnstolens fastsättning bör den inte heller ligga an precis på motorn eller batteriet, men stolen måste trots allt sitta fast på ett stabilt och säkert sätt för att det ska vara lämpligt för barnet att sitta i sitsen.

 Hur stor ska sitsen vara?

Om man har ett lite längre eller kraftigare barn är det viktigt att ha koll på barnets mått när man ska köpa en cykelsits. Bältet ska vara lagom och barnet ska få plats i sitsen. Om så inte är fallet blir det både osäkert och obekvämt att åka i sitsen. Man bör också se till den egna cykelns storlek och dess uppbyggnad. Om man inte har en pakethållare kanske man bör välja en cykelsits som monteras framtill på cykeln istället. Det är också klokt att då välja en lite mindre sits som snabbt kan monteras bort.