Hopfällbar elcykel – den ultimata köpguiden

Efter noggrann genomgång av de alternativ som finns på marknaden kommer vi fram till att den bästa hopfällbara elcykeln är Lifebike C-PACT G7, som med sin bakmonterade motor ger den absolut bästa körkänslan. Fortsätt läsa vidare för mer information om vad du behöver tänka på när du shoppar efter en hopfällbar elcykel.

Topplista: bästa hopfällbara elcyklarna

Vad är en hopfällbar elcykel?

En hopfällbar elcykel är först och främst en praktisk och smidig eldriven cykel, perfekt lämpad för dig som till exempel pendlar till kollektivtrafiken. Möjligheten att fälla ihop och stuva undan cykeln när den inte används gör att den kan tas med där andra cyklar inte kan tas med.

Med elmotor får du dessutom den sköna känslan och lätta framfarten hos en elcykel. Sammantaget kan en hopfällbar cykel underlätta för mångas vardag och göra livet lite enklare.

Fördelar och nackdelar med en hopfällbar elcykel

Självklart finns det både fördelar och nackdelar med att skaffa en hopfällbar elcykel. 

+

Fördel: Hopvikbar (duh!) och lätt att ta med sig

Kanske en självklarhet, men måste ändå nämnas. En av de främsta fördelarna med en hopfällbar elcykel är naturligtvis att den lätt fälls ihop och kan stuvas undan. Om du förvarar din cykel inomhus är det väldigt skönt att den hopfällda cykeln lätt kan placeras utan att vara i vägen. Det är även populärt att ta med sig cykeln på kollektivtrafiken, vilket är mycket lättare än med en vanlig cykel.

+

Fördel: Elmotor underlättar cyklingen

Likt alla elcyklar är det en fröjd att cykla på en hopfällbar elhoj. Den extra skjuts som du får av motorn gör att uppförsbackar och långa sträckor inte bara blir lättare att ta sig igenom, utan till och med roliga. En elcykel höjer enligt oss livskvalitén, oavsett om du idag cyklar på en helt vanlig cykel eller om du normalt färdas med bil. Så skönt att slippa komma fram till din destination med svettiga kläder och andan i halsen.

+

Fördel: Miljövänlig och billig i drift

Jämfört med andra motordrivna fordon är elcyklar väldigt miljövänliga. Eldrift är energisnålt, och vår elförsörjning blir mer och mer hållbar hela tiden. Du tar dig fram dit du ska snabbt och smidigt, utan att bidra till ytterligare utsläpp eller förbrukning av fossila bränslen (så klart beroende på hur elen alstrats).

Driftkostnaden är dessutom väldigt låg. En tumregel är att det kostar ungefär 25 öre att ladda ett cykelbatteri med tillräcklig kraft för att driva motorn 10 km. Kostnaden är alltså endast en bråkdel av vad det kostar att driva en bensindriven motor.

Nackdel: Inte samma komfort som i en “vanlig” elcykel

Hopfällbara cyklar har normalt en kompakt design som underlättar när du ska vika ihop den. Det innebär bland annat att hjulen oftast är mindre än på en vanlig cykel. Ett populärt mått på hjulen är 20 tum. Den mindre hjulstorleken ger något minskad stabilitet och absorberar ojämnheter i marken lite sämre, vilket gör att komforten blir ltie lägre än på en vanlig elcykel.

Om du cyklar ofta och långt kan det därför vara bättre med en elcykel med normal formfaktor. Men för kortare sträckor går det utmärkt med en hopfällbar, och fördelarna överväger helt klart nackdelarna.

För vem passar en hopfällbar elcykel

En hopfällbar elcykel passar dig som förvarar din cykel inomhus och därför vill dra nytta av det kompakta formatet. De passar även dig som pendlar och vill kunna ta med dig cykeln på t.ex. tåget utan att den tar alltför stor plats. Om detta stämmer in på dig borde du verkligen överväga att köpa en hopfällbar elcykel.

Vad kostar en hopfällbar elcykel?

Priserna på hopfällbara elcyklar varierar kraftigt. Det finns billiga modeller från okända märken som ksotar några tusenlappar, men då får du räkna med lägre kvalitet och risk för att cykeln kommer behöva service lite oftare. En hopfällbar elcykel med god kvalitet och bra motor samt batteri kostar vanligen 10-20 000 kronor, men det finns såklart även dyrare modeller.

Det finns vissa modeller som uppfyller våra krav lite bättre än andra, men ändå har ett konkurrenskraftigt pris. Nedan hittar du våra rekommendationer, där du förhoppningsvis kan hitta en eller flera modeller att titta närmare på.

Vilken hopfällbar cykel är bäst?

Det finns självklart en mängd olika modeller att välja på om du tänkt köpa en hopfällbar elcykel. Nedan hittar du några modeller vi vill tipsa om, som är omtyckta bland ägare och vettigt prissatta.

Lifebike C-PACT G7

Denna lite enklare modell från Lifebike erbjuder ett lättviktigt och okomplicerat liv på cykelbanan. Den bakmonterade motorn ger en bra skjuts när du trampar och ger en skön körkänsla, även vid exempelvis branta uppförsbackar. Vi gillar den sportiga designen men hade gärna sett en pakethållare också.

Lifebike C-PACT G7 är välbyggd med delar från kvalitetstillverkare. Batteriet ger en räckvidd på upp till 70 km. Vid köp ingår även ramlås.

 

MotorBakhjulsmotor
Räckvidd40-70 km
Antal växlar7
Vikt20 kg
FREEV EVB 600

Freev EVB 600

Mycket prisvärd hopfällbar elcykel med lite enklare egenskaper för den som inte kör sin cykel så hårt. Smidig att använda med allt man förväntar sig i en vikbar cykel, men till ett lägre pris. 

Räckvidden är låg jämfört med dyrare alternativ, men för den som mest cyklar kortare sträckor är det här ett väldigt prisvärt alternativ.

 

MotorFramhjulssmotor
Räckvidd30 km
Vikt19 kg

Välja hopfällbar elcykel med motorn fram, bak eller i mitten

Motorn kan sitta monterad antingen vid framhjulets mitt, bakhjulets mitt eller i cykelramens mitt där tramporna är. Var motorn sitter ger olika känsla när man cyklar. Ett bra sätt att få en känsla för detta om du inte har möjlighet att provköra är att tänka att cykeln antingen trycks eller dras framåt.

Med en motor monterad vid framhjulet kommer det att kännas som att du blir dragen framåt. Det är inget fel med det men kan vara lite ovant eftersom det inte riktigt liknar hur det känns när du cyklar på en cykel utan motor. Detta är generellt det billigaste alternativet.

En bakmonterad motor trycks du framåt av motorn, vilket känns lite mer naturligt jämfört med hur en klassisk cykel känns. Det är oftast lite dyrare med en elcykel där motorn sitter bak jämfört med framhjulsmotor.

Om motorn är mittmonterad får du den mest naturliga känslan i cykeln och det är knappt att man märker att motorn jobbar. Mittmonterad motor är också det som de flesta är överens om ger de bästa köregenskaperna. Samtidigt finns det de som menar att det är lite mer slitsamt för cykelns kedjor. Elcyklar med mittmonterad motor brukar vara de dyraste.

Alternativ till hopfällbara cyklar

Om du inte vill skaffa en hopfällbar cykel finns det alternativ som fyller liknande behov. Vi tycker främst att du bör överväga en mer klassisk elcykel (här kan du läsa mer om vilka vi rekommenderar) eller en mer modern elscooter (länk till vår köpguide). Elscootrar är vanligen också hopfällbara och är ännu enklare att ta med sig i kollektivtrafiken eller att förvara inomhus.

Utgångna modeller

Ecoride Flexible 

I Ecoride Flexible får du en hopfällbar elcykel med bra specifikationer som lär passa de flesta. Den frontmonterade motorn är av god kvalitet och checkar enligt oss av boxarna för vad man behöver. Vi föredrar helt klart en mittmonterad motor som ger lite skönare känsla när man cyklar, men det kompenseras med ett pris som känns attraktivt. 

En fin egenskap är det inbyggda promenadläget som gör att motorn hjälper till med en hastighet på 6 km/timmen när du leder cykeln. Det är en trevlig extra grej som gör denna hoj extra trevlig att äga och använda.

 

MotorFramhjulsmotor
RäckviddUpp till 60 km
Antal växlar3

Lifebike C-PACT STEPS E6

Denna modell från Lifebike är den första som kommer med mittmotor. Det ger en stabil och skön körkänsla som svarar bra på hur du trampar. Just detta är särskilt en fördel på denna typ av cykel som har mindre hjul, då körkänslan blir mer följsam och mindre ryckig.

Kvalitetskomponenter rakt igenom och en gedigen känsla. Batteriet ger en räckvidd på upp till 70 km, gott och väl för de flestas behov.

 

MotorMittmotor, Shimano STEPS
Räckvidd40-70 km
Antal växlar7
Vikt23 kg