Recencion av Crescent Elina, elcykel för damer

Test: Crescent Elina elcykel (2021)

Den klassiska och populära svenska cykeltillverkaren Crescent gör sedan ett par år tillbaka också mycket populära elcyklar. Bland modellerna för damer är det Crescent Elina som sticker ut som mest populär och som är lite av en storsäljare. Men hur väl lever den upp mot våra förväntningar, och är det ett bra köp?

Crescent Elina är en sjuväxlad elcykel av klassisk modell. Det rör sig om en enkel men stadig konstruktion lämpad för vardagens behov. Du kan räkna med att hojen mer än väl klarar av att packas tung med matvaror eller annat, antingen i den medföljande framkorgen eller genom att fästa extra sidoväskor. Det gör det till en kapabel citycykel som på ett seriöst sätt kan ersätta bilen i väldigt många av vardagens situationer.

Föutsättningarna finns alltså för att detta skulle kunna vara en cykel som passar många. Frågan är då om Crescent Elina  levererar på det, och om det är motiverat att köpa en. Vi kommer titta närmare på hur elcykeln är byggd, upplevelsen av att använda den och därefter ge dig vårt slutgilitiga omdöme kring om den är köpvärd.

Crescent Elina

Crescent Elina

Design och komfort på Crescent Elina

Den som provat en modern Crescent-cykel under de senaste åren känn nog igen designen på Elina. Formspråket går i rak linje från hur Crescents cyklar brukar se, vilket vi ser som en styrka. Cykeln har snygg form och känns balanserad, men sticker inte ut. Den som inte är uppmärksam lägger kanske inte märke till att det är en elcykel, vilket vi ser som positivt bland annat för att det lär minska risken för stöld.

I övrigt får vi säga att komfortnivån är hög med tilltagna däck som ger bra dämpning i alla miljöer du kan väntas ta dig fram på (åtminstone i stadsmiljö). Att cykla på Cresecent Elina är minst sagt bekvämt, även om det som vanligt ger viss träsmak i baken att sitta en längre stund på den medföljande sadeln.

Designmässigt finns förresten vissa valmöjligheter i form olika färger. Cykeln finns i en rad olika färger där det i skrivande stund är svart, marinblått, vinrött och ljusrosa som gäller. Vi trivs bra med tråksvart, men för den som vill ha något ”roligare” är det bra att alternativ finns.

Motor och prestanda

Crescent Elina drivs av en frammonterad motor på 250W, vilket mer eller mindre är den kraft som all moderna elcyklar har. Vi hade föredragit en mitt- eller bakmonterad motor, vilket vi tycker ger snäppet bättre körupplevelse och kraft. Själva motorn är av typen ”E-going”, som är Crescents egna beteckning. Det rör sig i själva verkte om en modifierad motor från kinesiska Bafang, det vill säga inte en helt egenutveckad teknisk lösning. Det spelar egentligen ingen roll, huvudsaken är att motorn levererar en bra känsla under körning. 

Cykeln har fem olika lägen för motorn, som gör att du själv kan reglera hur mycket hjälp du vill ha. Läge 1 innebär att motorn hjälper dig upp till hastigheter på 10 km/timmen, läge 2 ger hjälp upp till 15 km/timmen och så vidare upp till läge 5 som alltså ger dig hjälp upp till 25 km/timmen. Bra, inte minst i lägen där du av olika skäl inte vill maximera hastigheten, till exempel om du cyklar tillsammans med barn.

Crescent Elina känns pigg och ger bra stöd i uppförsbacke och motvind. Det finns en viss seghet i att reagera när effektläget byts, men det är samtidigt bra att motorn inte ökar eller minskar hastigheten så att det känns ryckigt.

Totalt sett kan vi konstatera att motorn och prestandan på Crescent Elina är bra. Vi skulle som sagt föredragit att motorn placerats i mitten eller bak på cykeln, men trots det har vi en positiv bild av cykelns presteranda.

Räckvidd och batteri

Cresscent Elina har ett batteri på 400 Wh, vilket är fullt tillräcklig kraft En del andra källor uppger en längre räckvidd än så, upp emot ca 80 km på en laddning, men i normala förhållanden bedömer vi att ca 5-6 mil är vad du kan förvänta dig. Det räcker gott och väl för vardagsbruk och innebär att batteriet laddas nån gång i veckan, beroende på hur mcyket den används såklart.

Storleken på batteriet är lite mindre än vad som brukar vara standard, vilket gör det lite bekvämare att koppla loss och ta med sig när du lämnar cykeln. Det uppskattas!

Hur är det att använda Crescent Elina?

Hur är det då att använda Crescent Elina? Jotack, bra!

Motorn är pigg och ger bra tryck i ryggen även i motvind och uppförsbacke. De olika fartlägena ger god kontroll över motorns effekt, men kunde reagera lite snabbare när man byter läge. Med motorn avstängd upplevs Elina som lite tungtrampad, trots att själva cykeln är ganska lätt för att vara en elcykel. Det ger att vi håller motorn på något av de högre effektlägena under större delen av tiden vi använder Crescent Elina.

Cykeln är stadig och har god körkänsla med gedigna och fina hjul som rullar på bra. Som vi är vana vid från Crescent har Elina en välbyggd och stabil ram som ger bra balans och köregenskaper, för det mesta. Vid hög fart kan cykeln upplevas som lite ostadig om du inte är noggrann med att hålla ordentligt i styret. Detta har även andra testare rapporterat om. Samtidigt gäller detta endast i riktigt höga hastigheter (25km/timmen och uppåt) och när du helt eller delvis släpper styret. Med andra ord, endast i undantagsfall. Under alla andra förutsättningar bedömer vi att Crescent Elina är dunderstabil. 

Är Crescent Elina köpvärd?

Vi landar i att Crescent Elina är ett mycket bra val bland elcyklar i mellanprisklassen. Komfortnivån och byggkvaliten är riktigt hög, med Crescents långa och starka tradition av att bygga cyklar som håller i vått och torrt. Motorn är inte den mest intressanta vi sett, men räcker mer en väl för en city- och pendlarcykel. Totalt sett ser vi det som ett prisvärt alternativ som passar perfekt för de flesta som vill ha en riktigt bra elcykel, utan att betala larviga priser.

Crescent Elina

Crescent Elina

Relaterade artiklar: