Moped klass 1 eller 2 – vilken ska jag välja?

Du som överväger att köpa en moped har kanske märkt att det finns två olika sorter – klass 1 och 2. Innan du går vidare med att välja en specifik modell du gillar måste du bestämma dig för vilken mopedklass du är ute efter. De olika modellerna har olika för- och nackdelar och ställer olika krav på dig som förare. I den här artiklen går vi igenom vad du behöver veta och vad skillnaden egentligen är mellan klass 1 och 2.

Moped klass 1 och 2 – vad är skillnaden?

Skillnaden mellan moped klass 1 och 2 är främst relaterad till hur snabbt mopeden kan färdas. Det ger i sin tur att mopederna får användas på olika sätt och att du har olika krav på dig beroende på vilken typ din moped är.

Moped klass 1

Moped klass 1 kallas ibland även för EU-moped. Det som är utmärkande för klass 1 är att den får köras i upp till 45 km/timmen och att den körs på vanliga bilvägar.

För att få köra moped klass 1 behöver du ha ett förarbevis med behörighet AM (alternativt ett vanligt bilkörkort). För det krävs att du genomgår en utbildning hos trafikskola och klarar ett kunskapsprov hos Trafikverket. Åldergränsen är femton år för att köra moped klass 1.

Moped klass 1 måste även vara registerad och ha en giltig registreringsskylt. Den måste även vara försäkrad med som minst en trafikförsäkring.

Mopeder klass 1 ska parkeras på samma vis som motorcykel och är inte tillåtna att ställas vid cykelparkeringen. Det innebär att du ibland behöver betala för att parkera en moped klass 1.

Du måste även bära hjälm när du kör moped klass 1. Hjälmen ska vara av samma typ som används för motorcykel. Detsamma gäller eventuella passagerare. Passagerare som inte har fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm.

Sammanfattning klass 1

Åldergräns: Femton år
Hastighet: Upp till 45 km/timmen
Får köras på: Bilväg
Hjälmkrav: Ja, hjälm för MC
Förarbevis krävs: Ja, minst förarbevis med behörighet AM
Registrering: Krävs, med giltig registreringsskylt
Försäkring: Trafikförsäkring krävs

Moped klass 2

Moped klass 2 har en lägre maxhastighet än klass 1 och får köras i upp till 25 km/timmen. Moped klass 2 körs på vanliga cykelvägar eller på bilväg (och får köras i bussfil).

Åldergränsen för att köra moped klass 2 är femton år. Om du fyllt femton före 30 September 2009 behöver du inget förarbevis för att få köra moped klass 2. Om du fyllt femton efter det datumet krävs att du har ett förarbevis för moped klass 2. För att få det måste du gå en utbildning hos en behörig utbildare samt bli godkänd i ett teoriprov hos en behörig provförättare.

Hjälmkrav gäller på moped klass 2, det räcker med att bära en vanlig cykelhjälm. Passagerare som inte har fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm.

Moped klass 2 får parkeras i cykelställ och på alla ställen där cyklar är tillåtna, utan att betala för parkering.

Tack vare den låga maxhastigheten anses moped klass 2 ha högre trafiksäkerhet än klass 1.

Sammanfattning klass 2

Åldergräns: Femton år
Hastighet: Upp till 25 km/timmen
Får köras på: Bilväg och cykelväg
Hjälmkrav: Ja, vanlig cykelhjälm
Förarbevis krävs: Ja, förarbevis eller körkort (om du fyllt femton efter 30 september 2009)
Registrering: Inget krav
Försäkring: Trafikförsäkring krävs