Skillnader mellan klass 1 och klass 2 moped

I Sverige delas mopeder in i två klasser: klass 1 och klass 2. Varje klass har sina egna egenskaper, regler och krav, men hur vet man vilken moped man ska välja? På den här sidan har vi sammanställt en informativ guide som belyser de viktigaste skillnaderna och ger dig en tydlig bild av vad som krävs för att köra, var du kan köra och hur du kan köra säkert, oavsett vilken klass du väljer.

Läs mer

Moped klass 1

Moped klass 1 kallas även för EU-moped och har en stark motor som ger dig en maxhastighet på 45 km/h – perfekt för pendling eller längre turer. För att köra en klass 1-moped krävs AM-körkort, registreringsskylt och trafikförsäkring. Du har friheten att välja var du vill köra, både på cykelbanan eller på vanlig trafikerad väg. Hjälm är obligatoriskt för alla förare av klass 1-mopeder.

Moped klass 2

Med en svagare motor och en maxhastighet på 25 km/h passar dessa perfekt för kortare resor och stadskörning. Klass 2-mopeder kräver förarbevis, traktorkort eller körkort för att köra, och trafikförsäkring. Du behöver däremot inte ha någon registreringsskylt. Du kan glida fram på både cykelbanor och i vanlig trafik, anpassat efter situationen. Det är även krav på att använda hjälm.

Vilken ska jag välja?

Vilken moped du ska välja beror på dina behov och din körstil. Om du vill ha en moped som kan köras på längre sträckor och i högre hastighet, bör du välja en klass 1-moped. Om du vill ha en moped som är lätt att parkera och praktisk för kortare resor, kan en klass 2-moped vara ett bättre alternativ. Här nedan finns en jämförelse mellan de olika klasserna, så att du enkelt kan avgöra vilken som passar dig och ditt behov bäst.

Jämförelse av mopedklasser

Funktion Moped klass 1 Moped klass 2
Maxhastighet 45 km/h 25 km/h
Registreringsskylt Obligatorisk Ej obligatorisk
Körkort Krävs AM-körkort Krävs förarbevis, traktorkort eller körkort
Hjälm Obligatorisk Obligatorisk
Försäkring Obligatorisk Obligatorisk
Cykelbana Tillåtet Tillåtet