Välj rätt mopedhjälm för barn

Att åka moped ihop med ditt barn kan vara en kul aktivitet som skapar fina minnen. Det är dock viktigt att utöva säkerhet i trafiken och hjälm är en enkel investering som till och med kan rädda ditt barns liv. På den här sidan går vi igenom vilka lagar och regler som gäller för mopedhjälm för barn under 15 år. Du får även konkreta tips för att välja rätt hjälm och andra saker som är viktiga i samband med köp och användning.

Läs mer

Lagar och regler

I Sverige är det lag på att alla barn under 15 år som kör moped eller åker med på moped ska bära hjälm. Vidare gäller att hjälmen ska vare CE-märkt enligt standarden ECE 22.05 och sitta fast ordentligt på huvudet, för att inte glida av vid en eventuell olycka. Hjälmen ska inte heller vara skadad eller sliten. Läs mer om vilka fordonsregler som gäller för moped hos Transportstyrelsen.

5 saker att tänka på när du väljer hjälm

  1. Storlek: Hjälmen ska sitta tätt men bekvämt på barnets huvud. Om hjälmen är för stor kan den glida av vid en olycka och inte ge ett tillräckligt skydd.
  2. Vikt: Välj en lätt hjälm så att barnet inte blir trött i nacken av att bära den.
  3. Ventilation: Hjälmen ska ha god ventilation så att det inte blir för varmt.
  4. Visir: Ett visir skyddar ögonen mot vind och insekter.
  5. Reflexer: Välj en hjälm med reflexer så att den syns bättre i mörker.

Fler tips

  • Låt barnet vara med och välja hjälm – Det ökar chansen att barnet vill bära den.
  • Testa hjälmen innan du köper den – Se till att den sitter ordentligt och är bekväm.
  • Kontrollera hjälmen regelbundet för skador och slitage.
  • Byt ut hjälmen om den blir skadad eller råkar ut för en olycka.

Att bära hjälm är en god vana som kan rädda liv! Genom att se till att ditt barn har rätt hjälm i förhållande till storlek och vikt och använder den på rätt sätt kan du bidra till en säkrare trafikmiljö.